După ce a pus apa geotermală la lucru, folosind-o în sistemul centralizat de încălzire, Oradea are ambiția să devină primul oraș din România care încălzește apartamentele cu tehnologia nouă a hidrogenului verde. 

În anii următori, Termoficare ar putea arde în centrala de gaz hidrogen extras din apa Crișului Repede, printr-o tehnică modernă și nepoluantă. 

Cum se face hidrogenul verde?

În ultimii ani, la nivel european se vorbește tot mai mult despre potențialul hidrogenului, un gaz incolor, inodor și insipid, de a se „afirma” pe piața energetică. În căutarea surselor nepoluante de încălzire și, totodată, care să asigure o independență față de Rusia, Uniunea Europeană are, din 2020, o strategie care stimulează producția de hidrogen din surse nepoluante. Prin finanțările acordate, UE și-a propus ca până în 2030 pe continent să se producă cel puțin 10 milioane de tone de hidrogen regenerabil. 

Hidrogenul poate fi produs prin mai multe metode, dar cea mai încurajată în momentul de față este electroliza apei, procesul chimic prin care, utilizând curentul electric, apa este descompusă în hidrogen și oxigen. Dacă energia electrică astfel folosită provine din surse regenerabile, cum sunt panourile fotovoltaice, hidrogenul produs este considerat „verde” sau „curat”. 

În România, deocamdată, hidrogen verde produc câteva companii private, pentru consum propriu, dar Oradea are ambiția să devină o deschizătoare de drumuri în domeniu. 

Mai eco, mai ieftin 

Compania municipală responsabilă de încălzirea centralizată are în plan să investească 127 milioane de lei pentru realizarea unei instalații de producție de hidrogen verde. „Este un proiect pilot, pentru că încă nu există în România o tehnologie testată pentru o producție de mare capacitate”, spune Călin Ungur (foto), directorul Termoficare Oradea. Niciun furnizor de energie termică din orașele românești nu a încercat încă să le încălzească prin arderea hidrogenului.

Concret, CET-ul orădean vrea să se doteze cu o instalație de producție hidrogen cu o capacitate de 10 MW, dar și de stocare a acestui gaz. Hidrogenul va fi folosit în amestec cu gazul metan, pentru a produce energia termică necesară încălzirii locuințelor din Oradea. 

Avantajul acestei inovații ține de costurile producției de energie. „Prin înlocuirea unei părți din gazul metan cu hidrogen se va reduce numărul de certificate verzi pe care trebuie să le achiziționăm”, explică Ungur. Orice furnizor de energie european este obligat să achiziționeze certificate verzi proporțional cu energia din surse poluante pe care o vinde. Cu cât produce mai multă energie „curată”, cu atât Termoficare va cumpăra mai puține certificate, deci își va reduce costul de producție al gigacaloriei. Cel puțin pe hârtie, inovația ar trebui să aducă avantaje în buzunarele orădenilor...

Cu apă din Criș

Instalația de hidrogen verde de la CET Oradea va fi compusă dintr-un ansamblu electrolizor unde în fiecare oră se vor produce 2.000 metri cubi de hidrogen (circa 180 kg pe oră) și un ansamblu de stocare, compus din 20 de rezervoare, unde gazul va fi comprimat.

Pentru că apa necesară electrolizei trebuie să fie cât mai pură, instalația va avea integrată și un pachet de tratare. Pentru 1.000 metri cubi de gaz, se vor consuma 1.300 litri de apă luați râul Crișul Repede. „Fabrica” de hidrogen nu va fi poluantă, deoarece în afară de apa uzată rămasă în urma electrolizei și care va fi deversată în Criș, fără a avea nevoie de alte tratamente, nu va produce alte deșeuri. 

Amenajarea instalației se va face pe o platformă betonată ce va lua locul unor clădiri existente în prezent pe platforma CET, dar care vor fi demolate. De asemenea, pentru noua construcție, peste 50 de copaci din curtea Termoficare vor fi puși la pământ. 

Se caută finanțare

Pentru a „desface” hidrogenul din apă, Termoficare Oradea va folosi curent obținut din energia soarelui și captat în panouri fotovoltaice. „Pentru început, vom folosi energia electrică produsă de oraș, prin panourile proprii, iar dacă nu va fi suficientă, vom cumpăra energie similară produsă de alții, ca să respectăm condițiile pentru generarea de hidrogen verde”, mai spune directorul companiei. 

Investiția a primit, în faza de proiect, acordul Agenției pentru Protecția Mediului Bihor, iar finanțarea pentru fabrica de hidrogen ar urma să fie asigurată din fonduri europene, dar încă nu există un contract semnat. „După ce vom avea finanțarea contractată, în 24 de luni vom implementa proiectul”, spune Ungur. La cât de mult promovează UE tranziția spre energia verde, Oradea chiar are șanse să atragă banii...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!