Industria uşoară nu o duce bine în Bihor. Vremurile bune ale fabricilor de încălţăminte şi de confecţii patronate de italieni par că au apus, trei fabrici mari anunţând, în ultima săptămână, că îşi închid porţile.

Oameni pe drumuri

Din cele trei fabrici, două sunt din Oradea, iar a treia din Tinăud. De altfel, angajaţii de la cea din urmă fabrică, Sarmac Shoes, au protestat, la începutul lunii aprilie, când au intrat în grevă, revoltaţi că nu au mai fost plătiţi din luna februarie.

"Fabrica din Tinăud ne-a transmis astăzi (n.r. joi) o notificare de concediere colectivă. Este vorba de toţi angajaţii, circa 120, deoarece firma intră şi în insolvenţă. Notificarea este a treia de acest gen din ultima săptămână, alte două firme se închid şi fac concedieri colective", a declarat directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Békési Csaba, pentru BIHOREANUL.

Una dintre fabricile orădene de încălţăminte care se închide dă afară 190 de oameni, iar cealaltă 240. Mai mult, susţine Békési, semnale similare vin şi dinspre fabricile de confecţii.

Palton Armani: 7 euro!

Motivul pentru care fabricile de încălţăminte se închid este acelaşi: nu mai pot plăti angajaţii. "Costurile cu cheltuielile salariale au crescut, iar aceste fabrici cu acţionariat italian au planurile de afaceri cu costuri reduse pentru salarii. Nu fac faţă cheltuielilor salariale din cauza preţurilor mici pe care beneficiarii finali le plătesc pe unitate de produs", a declarat Békési. Altfel spus, fabricile bihorene vând produsele la preţuri foarte mici, care nu acoperă salariile angajaţilor!

Mai mult, preţurile practicate de fabricile locale sunt departe de preţurile cu care încălţămintele sau confecţiile ajung în magazine. "În Oradea se fac paltoane de femei Armani, care pleacă de aici la un cost de 7, 10 sau 12 euro bucata, cele care au un croi mai complicat. În magazine, produsele de acest gen au un preţ însutit", a precizat directorul AJOFM Bihor.

De altfel, tocmai pentru că Bihorul oferea forţă de muncă cu pretenţii mici la salarizare, italienii au deschis astfel de fabrici în judeţul nostru. Între timp, salariul minim pe economie a crescut. În plus, au apărut şi mai multe fabrici de producţie care, în căutare de angajaţi, sunt dispuse să ofere salarii mai mari decât minimul prevăzut de lege.

Concediaţi, dar "peţiţi"

Cât despre situaţia de la fabrica din Tinăud, directorul AJOFM Bihor a căutat soluţii. După ce a citit în presă despre greva declanşată de angajaţi, Békési a luat legătura cu administratorul firmei, pentru a înţelege ce se întâmplă. Aşa a aflat că firma are datorii, inclusiv către angajaţi, pentru că italienii către care Sarmac Shoes vindea marfa nu au mai plătit. Drept urmare, administratorul Attila Szucs n-a avut de ales decât să anunţe insolvenţa firmei, iar pe angajaţi să-i concedieze.

Pentru a găsi o soluţie pentru aceşti muncitori, Békési a mers miercuri la sediul din Tinăud, dar nu singur, ci alături de doi antreprenori dispuşi să-i angajeze pe cei circa 120 de angajaţi ai firmei de încălţăminte. Este vorba de firmele Valtryp, producător de volane pentru maşini de lux, cu sediul în Oradea, şi Livaro Vadu Crişului, care produce şoşoni pentru clăpari şi pentru patine cu rotile. Mai mult, patronul Valtryp, Vasile Trip, a anunţat că este dispus chiar să cumpere halele din Tinăud şi să înfiinţeze acolo o secţie, cu foştii angajaţi ai Sarmac Shoes.

Mingea este acum în curtea fiecărui muncitor, care trebuie să decidă ce preferă să facă de acum înainte.