Lucrurile se mişcă dacă faci valuri! Aşa le-au spus orădenilor, în 2013, membrii Fundaţiei Comunitare, care lansau prima ediţie a Swimathon.

Maratonul de înot, care are ca scop strângerea de fonduri pentru proiecte din domeniul educaţiei, sportului, sănătăţii şi ecologiei, a prins printre orădeni. Mărturie stau cifrele cumulate în urma primelor trei ediţii: 41 proiecte, 570 înotători, 237 kilometri parcurşi în bazin, 2.761 persoane implicate, 136.651 lei strânşi pentru comunitate. Ediţia de anul acesta se anunţă, la rându-i, de succes...

Maratonul bunătăţii

În fiecare an, Fundaţia Comunitară Oradea (FCO) lansează o provocare, aceea de a aduce în faţă proiectele ce merită sprijinite şi de a lupta pentru ca ele să fie realizate. Cam aşa poate fi descris, în cuvinte puţine, conceptul Swimathon.

Maratonul de înot se desfăşoară după un proces interactiv şi complex. Organizaţii non-profit şi persoane fizice îşi înscriu din timp proiectele (cauzele), iar apoi cei dornici să ajute se înscriu să înoate pentru ele, donând totodată şi o sumă de bani. De asemenea, companiile interesate pot face, direct, donaţii pentru una sau mai multe cauze, dar şi să-şi desemneze echipe de concurenţi prin care să strângă fonduri, indirect. Sponsor poate fi, de fapt, orice orădean, donaţiile stabilindu-se în funcţie de lungimile de bazin parcurse de un anume înotător, dar şi în sume fixe, după posibilităţile fiecăruia.

Ajutaţi să se ajute

De la an la an, Swimathon-ul a reunit tot mai multe proiecte, înotători şi sponsori, iar ediţia actuală se anunţă a fi şi mai consistentă. "Am schimbat puţin concepţia. Anul acesta i-am chemat şi pe cei care au depus cauzele spre finanţare să ni se alăture în strângerea de fonduri. Adică, încă înaintea maratonului propriu zis, să-şi desfăşoare propriile campanii de strângere de fonduri de la firme şi persoane fizice", explică directorul executiv al FCO, Claudia Abrudan.

Rezultatul i-a mirat până şi pe organizatori. Până acum, pentru cele 18 cauze înscrise s-au strâns circa 25.000 euro, dublul sumei adunate anul trecut. "Suntem şi noi surprinşi de fenomen. Credem că succesul are de-a face cu renumele pe care şi l-a câştigat Swimathon în Oradea, cu transparenţa de care dăm dovadă şi cu calitatea oamenilor implicaţi", spune preşedintele executiv al FCO, Cătălin Popa.

Acesta se arată mulţumit că prin Swimathon membrii comunităţii au învăţat că, pentru a fi ajutaţi, în primul rând trebuie să se ajute singuri. "Pe noi ne interesează să nu vină să întindă mâna, ci să vedem implicarea lor în reuşita proiectului lor", zice Popa.

Înot pentru terapii

Pe 25 iunie, de la ora 10, în Bazinul Olimpic se va înota pentru 18 proiecte din diverse domenii: "Poveşti nespuse", al Asociaţiei Down, pentru oferirea de terapii beneficiarilor acestui ONG, "Un pas mai aproape de primul pas", pentru ajutorarea lui Vladimir Angelman, diagnosticat cu sindrom Angelman, "Susţine-l pe Rareş!", pentru un micuţ orădean ce suferă de o boală gravă, "Pasiunea depăşeşte graniţele impuse de boală", pentru Emanuela şi Aurelian, doi fraţi diagnosticaţi cu o boală rară, precum şi pentru terapiile specifice oferite de Fundaţia Mihai Neşu şi de Pyramid Learning Center.

La ediţia 2016 a fost acceptat şi un proiect pentru asigurarea duşurilor sociale pentru persoanele fără adăpost (Caritas Eparhial), cel al unui grup de voluntari care vor să ofere ateliere interactive de dezvoltare emoţională copiilor din familii defavorizate de la ţară, unul pentru descurajarea abandonului şcolar din Popeşti (Centrul Comunitar Prietenia), dar şi proiectul pentru susţinerea adolescenţilor care trec prin durerea doliului (Hospice Emanuel).

Pentru ştiinţe şi natură

Orădenii sunt invitaţi să susţină şi cauza Fundaţiei Comunia de a oferi o tabără pentru 300 de copii din familii disfuncţionale ori monoparentale, repectiv pe cea a Asociaţiei Yuppy, care vrea să ducă în tabără cu recreere terapeutică micuţi diagnosticaţi cu diabet. Tot o tabără, însă una de educaţie ecologică, vrea să ofere şi Ecotop, care şi-a propus să transforme mai mulţi copii în "junior rangeri" care să respecte natura.

Cu ajutorul Swimathon, Asociaţia SOS Autism vrea să amenajeze o grădină terapeutică, iar Asociaţia Curcubeul Copiilor o serie de ateliere pentru copiii Centrului de Plasament nr. 2. În fine, Asociaţia Pro Cariere vrea să promoveze metoda învăţării mediate pentru copiii supradotaţi, Fundaţia Remember Enescu şi-a propus să strângă bani pentru copiii defavorizaţi, dar talentaţi, iar organizatorii din Fundaţia Comunitară vor lupta pentru un program educaţional care să încurajeze pasiunea pentru ştiinţe şi tehnologie în rândul copiilor şi tinerilor.

Înscrierea înotătorilor se mai poate face pe tot parcursul acestei săptămâni. Pe cât de diferite par, cauzele au ceva în comun, deci toate îşi aşteaptă susţinătorii. Aşadar, faceţi valuri!