În perioada 3-5 iunie, Facultatea de Ştiinţe Juridice din Oradea organizează o conferinţă naţională dedicată împlinirii a 230 de ani de la înfiinţarea Academiei de Drept din Oradea, prima facultate de acest profil din ţară, unde au absolvit, printre alţii, Emanuil Gojdu şi Aurel Lazăr.

Conferinţa debutează joi, la ora 14, prin prelegerea "Dreptul social european în reglementările şi practica Consiliului Europei", susţinută de Alexandru Athanasiu, reprezentantul României în Comitetul European de Drepturi Sociale din cadrul Consiliului Europei. La eveniment sunt invitaţi să participe cadre didactice, studenţi sau specialişti din domeniul dreptului.

mircea ursuta_1.jpgAniversarea continuă vineri, printr-o cvadruplă lansare de carte ce va avea loc în sala festivă a facultăţii, de la ora 10.30. Este vorba de cartea avocatului Mircea Ursuţa (foto), "Procedura contravenţională", ajunsă la ediţia a III-a - prima analiză din literatura juridică românească referitoare la procedura contravenţională, completată acum cu problematica actuală şi de interes a contravenţiior rutiere, dar şi cu o culegere de norme legale, unele puţin accesibile publicului larg.

Claudia Florina Uşvat, judecător la Curtea de Apel Oradea, va prezenta volumul "Infracţiunile de corupţie în contextul reglementărilor europene", o analiză de actualitate a unei materii extrem de discutate în România de azi.

"Fapta omisivă şi incriminarea ei în legea penală română", lucrarea procurorului Carmen Adriana Domocoş, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, reprezintă o monografie ce tratează pentru prima dată în doctrină modalitatea în care legiuitorul român a înţeles să instituie răspunderea penală pentru omisiunea de a îndeplini o îndatorire legală sau convenţională.

Cea de-a patra carte poartă semnătura Oanei Mihăilă şi se intitulează "Adopţia. Drept român şi drept comparat", fiind o prezentare din perspectiva teoriei şi practicii judiciare a fenomenului adopţiei, ce analizează aspecte atât din dreptul român cât şi din legislaţia internaţională.

Toate cele patru lucrări sunt teze de doctorat ale autorilor. Trei dintre aceştia, Mircea Ursuţa, Carmen Adriana Domocoş şi Oana Mihăilă sunt, de altfel, şi cadre didactice ale Universităţii din Oradea. Cărţile apar sub egida editurii Universul Juridic, cel mai prestigios actor de pe piaţa de carte juridică din România.