Trei facultăţi orădene au cerut conducerii Universităţii din Oradea să le suplimenteze bugetul prevăzut iniţial pentru achiziţii. Solicitările lor au fost analizate şi aprobate luni, în şedinţa Senatului universitar.

Cei mai mulţi bani i-a cerut şi primit Facultatea de Medicină şi Farmacie, care va primi 2,6 milioane lei în loc de 466.000 de lei, suma prevăzută iniţial în bugetul facultăţii la capitolul "Materiale, obiecte de inventar şi investiţii". Cu venituri totale de 28,1 milioane lei, facultatea dispune de aceşti bani, astfel că a avut nevoie doar de acordul conducerii Universităţii pentru a-i muta dintr-un "buzunar" în altul.

Suplimentarea a fost justificată de decanul Adrian Maghiar cu necesitatea achiziţiei de aparatură. "Solicităm această derogare deoarece Facultatea de Medicină şi Farmacie nu a beneficiat de ani de zile de achiziţii de aparatură medicală didactică. În momentul de faţă, fără acest plan de achiziţii majorat nu putem oferi condiţii optime minime de învăţământ medical universitar", se arată în adresa transmisă de Maghiar conducerii Universităţii. Decanul a mai spus că "situaţia trebuie remediată deoarece există nemulţumiri majore din partea studenţilor".

O suplimentare similară a cerut şi Facultatea de Drept, o altă facultate cu venituri mai mari decât cheltuielile, şi care a cerut ca, în loc de 46.000 de lei, să cheltuie pe achiziţii 126.000 de lei.

Facultatea de Inginerie Energetică şi Management Industrial a cerut la rândul ei o suplimentare a acestui fond, cu 50.000 de lei, arătând că va trebui să plătească în acest an taxele de evaluare ARACIS pentru două programe de studiu. Deşi facultatea este pe minus, senatorii au aprobat această suplimentare, pe considerentul că aceste cheltuieli sunt obligatorii.

De altfel, tot în şedinţa de luni, senatorii au aprobat şi bugetul Universităţii din Oradea pentru 2017, întocmit în urma semnării contractului instituţional cu Ministerul Educaţiei. Conform documentului, Universitatea va avea în acest an venituri de 135 milioane lei, din care 60,3 milioane lei vor veni de la Minister, ca finanţare instituţională, iar 35,2 milioane lei din taxele studenţilor. Alocaţiile de la buget pentru burse, cămine şi cantine primite de la Ministerul Educaţiei se vor ridica la 17,6 milioane lei.

Bugetul Universităţii mai previzionează cheltuieli de 136 milioane lei, din care cei mai mulţi bani, 101 milioane lei, vor merge pentru activitatea de bază. Deficitul va fi acoperit din cele 22,4 milioane de lei pe care Universitatea le are în conturi, bani rămaşi de anul trecut.