Cu stilul său "gălăgios", vesel şi exuberant, Horia Brenciu şi-a cucerit primii fanii la TV, prezentând show-uri inedite la vremea lor.

Când publicul s-a săturat să-l vadă ca prezentator, a schimbat macazul, trecând pe muzică. Miile de spectatori care merg la concertele lui dovedesc că a făcut o mutare bună.

Brenciu "nebunul"

Deşi fredona mereu la toate emisiunile TV pe care le-a prezentat, Horia Brenciu nu a devenit cunoscut datorită vocii sale, ci personalităţii puternice şi stilului "nebun" şi energic de a modera emisiunile.

Braşovean de origine, Brenciu s-a mutat la Bucureşti după ce a absolvit Şcoala Populară de Artă, secţia pian şi canto, înscriindu-se la Academia de Teatru şi Film din Capitală. În 1993 a intrat în televiziune şi şi-a câştigat imediat celebritatea prezentând un format inedit, emisiunea-concurs Robingo, care lipea românii de televizoare.

Pe parcursul anilor, la TVR, a schimbat mai multe emisiuni (Tip Top Minitop, Kiki Riki Miki, Sarabanda), dar stilul i-a rămas acelaşi. În 2000, pentru scurt timp, a prezentat chiar un show de tip bingo televizat realizat în colaborare cu firma Liberty din Oradea, care însă nu a durat prea mult.

Ce-i spune inima...

Brenciu s-a mutat apoi la Antena 1, unde a început o nouă serie de emisiuni cu matinalul 'Neaţa, continuându-şi, alături de frumoasa asistentă Nicoleta Luciu, seria "nebuniilor". Însă emisiunile ce au urmat, Gong Show şi 'Neaţa în Epoca de Piatră, n-au mai avut succesul scontat, astfel că, din 2003, s-a mutat la Naţional TV, ieşind din circuitul televiziunilor "mari". După un an, a fost nevoit să renunţe cu totul la televiziune. Şi, chiar dacă avea o carieră de peste 10 ani în spate, acumulase o grămadă de datorii pe la prieteni, ajungând un tip împrăştiat, care se risipea în nimicuri, fără vreun plan sau idee de viitor.

Când a realizat dezastrul, a decis să o ia de la capăt, iar primul gând i-a fost muzica. "Am riscat, dar era singura modalitate să mă afirm, pentru că televiziunea se săturase de mine. Acum am realizat că de fapt nu televiziunea, ci publicul se săturase de mine, pentru că am testat nefericit tot felul de lucruri", declara artistul. Şi, după cum spunea tot el, a avut noroc cu gena, căci voce are. Dealtfel, fratele său, Marius Brenciu, e un cunoscut tenor, care a dat concerte la Metropolitan Opera şi Covent Garden.

Astfel, după o perioadă în care a ieşit din atenţia publicului, Horia s-a lansat pe piaţa muzicală, în 2008, alături de HB Orchestra, cu albumul "35", care s-a bucurat de succes imediat, iar doi ani mai târziu a urmat albumul "37". Cu melodii precum "Septembrie, luni", "Lucruri simple", "La, la, la", "Ultimul dans" sau, mai nou, "Fac ce-mi spune inima", şi-a recâştigat fanii de la TV şi alţii noi.

Înapoi la Oradea

Chiar dacă îşi propune ca într-o zi să se întoarcă în televiziune, Horia Brenciu îşi continuă cariera muzicală. Datorită cântecelor sale, interpretării totdeauna live, dar şi farmecului indiscutabil, artistul, acum în vârstă de 39 de ani, reuşeşte să umple săli cu mii de locuri la concertele sale. În decembrie anul trecut, inclusiv spectatorii orădeni au fost "vrăjiţi" de spectacolul complet pe care Brenciu şi orchestra sa l-au pus în scenă.

Pe 29 aprilie, vedeta se întoarce la Oradea cu turneul "Fac ce-mi spune inima", care cuprinde 20 de oraşe. Horia Brenciu şi HB Orchestra vor cânta, de la ora 18, pe scena Teatrului Regina Maria. Doritorii îşi pot cumpăra bilete ultimele bilete disponibile pentru spectacol de la cafeneaua Famous Place ori şi le pot rezerva la numărul de telefon 0754.461.958.

La fel ca data trecută, preţul unui bilet este destul de piperat, între 100 şi 150 de lei, în funcţie de loc. Orădenii au demonstrat însă că, atunci când e vorba de Brenciu, sunt dispuşi să plătească. Fiindcă omul, pur şi simplu, place...