Cel mai celebru tren din lume, Orient Express, care parcurge o dată pe an traseul Paris - Istanbul şi retur, a ajuns duminică noapte în Gara Mare din Oradea. Evenimentul a fost anunţat de un tânăr orădean, pe contul său de Facebook.

Moment unic

Orient Express a circulat pentru prima dată pe ruta Paris - Istanbul în anul 1883. De-a lungul vremii, la bord au urcat mai multe capete încoronate, motiv pentru care trenul a mai fost numit "Trenul regilor". Totodată, cu Orient Express au călătorit celebrităţi sau chiar spioni.

De câţiva ani traseul istoric a fost pus din nou la dispoziţia călătorilor de compania Venice-Simplon Orient Express.

Duminică seară, prima oprire în România a fost gara Episcopia Bihor, unde călătorilor li s-au verificat actele. La Gara Mare trenul a oprit la ora 23.16, cu întârziere de 7 minute, motiv pentru care a staţionat doar câteva minute. 

Luxosul tren a avut 16 vagoane care erau trase de două locomotive româneşti, asta pentru că, trenul are nevoie de o putere mai mare când se află în urcare. 

Fiecare vagon, construit în anul 1920, are propria poveste legată de numele unor regi sau al unor celebrităţi.

Din gură în gură

Trenul a mai trecut prin Oradea şi în alţi ani. De data aceasta însă, un tânăr orădean, Dragoş Mocuţa, pasionat de trenuri, a postat pe Facebook detalii despre sosirea Orient Express în Oradea. 

"Faptul că trenul trece prin Oradea se ştie doar pe grupurile de pasionaţi de trenuri. M-am gândit că informaţia merită împărtăşită orădenilor. Sper că le-am făcut seara mai frumoasă", a spus tânărul.

Anunţul a fost rapid distribuit de prieteni şi cunoscuţi, astfel că zeci de orădeni curioşi s-au strâns pe peronul gării, la linia 5, în jurul orei 23. 

"S-a aflat din gură în gură. Eu am aflat de la mai mulţi prieteni cu care am venit, care la rândul lor au aflat de la nişte prieteni. Ei văzuseră o postare pe Facebook. Este ceva unic", a povestit orădeanca Cristina Urdea.

Unii dintre curioşii care au ajuns la gară au întrebat angajatele agenţiei CFR despre sosirea şi traseul Orient Express, însă acestea n-au dat prea multe detalii. "Pe ce linie vine trenul?", a întrebat un orădean. "Cred că la 5, aşa arată panoul", i-a răspuns o caseriţă.

Conştienţi de oportunitatea pe care o au, unii şi-au adus şi camerele de filmat. "Am văzut anunţul pe Facebook şi am venit să filmez momentul", a mărturisit Daniel Serac.

După ce Orient Express a oprit în Gara Centrală, orădenii nu au mai stat pe gânduri, ci au făcut poze şi au filmat. Pasagerii nu au fost deranjaţi, ba chiar i-au salutat zâmbitori.

Vezi cum a plecat Orient Express din Gara Oradea! Video: Toni Nica

Nu se anunţă

Chestionaţi de BIHOREANUL cu privire la motivele pentru care nu este anunţată trecerea trenului prin gara orădeană, angajaţii CFR au spus că, fiind vorba de un tren cu regim închis, nu au de ce să facă publică informaţia. "Trenul e cu regim închis şi nici nu se pot cumpăra bilete. De altfel, poliţiştii nici nu ar trebui să îi lase pe curioşi să se apropie foarte tare de tren", a explicat un angajat al CFR.

"Ce să mai anunţăm? De fapt chiar tremurăm când vedem trenul pe şinele noastre. La cât de vechi este, noi ne rugăm ca trenul să călătorească bine, să nu se întâmple ceva, să ne facem de râs", a spus un altul.

Trenul mai trece şi prin oraşele Cluj Napoca, Teiuş, Sighişoara, Braşov, Predeal, Sinaia, Ploieşti şi prin Bucureşti. 

Orient Express are mai multe vagoane restaurant, fiecare decorate în stil diferit, şi vagoane de dormit cu apartamente.

Biletele se pot cumpăra numai pentru o călătorie întreagă, din Paris până în Instanbul, ele fiind disponibile online pe site-ul companiei. Preţul unui bilet depăşeşte 6.000 de lire sterline.