Ministerul Apărării Naționale a semnalat prezența în spațiul public a unor imagini cu sisteme militare antiaeriene, despre care se susține, în mod fals, că s-ar deplasa spre granița cu Republica Moldova, în contextul tensiunilor din Transnistria, notează publicaţia G4Media

Imaginile video sunt, de fapt, de anul trecut, fiind surprinse în timpul repetiţiilor pentru parada militară de 1 Decembrie de la Alba Iulia. 

„Semnalăm apariţia în mediul online a unei ştiri false cu privire la o aşa-zisă «relocare» recentă a unor sisteme de apărare antiaeriană din dotarea Armatei României către frontiera cu Republica Moldova. În mod fals, cu scopul evident de a induce panica, materialul video este prezentat, în 27 februarie 2023, drept «mutarea sistemelor de apărare antiaeriană româneşti către frontiera cu Republica Moldova, în această dimineaţă»", a transmis MApN.

Filmarea a fost realizată la sfârşitul lunii noiembrie 2022 în centrul oraşului Alba Iulia şi arată, printre altele, sisteme Himars şi Gepard din dotarea unor unităţi militare româneşti.

Informaţia falsă referitoare la trupele româneşti care s-au deplasat la graniţa cu Republica Moldova s-a răspândit şi pe reţelele sociale şi Telegram, însă a fost publicată şi în presa din Grecia, în publicaţia Pentapostagma, recunoscută că promovează teme de propagandă rusă, arată G4Media.

"Se pare că unii caută «să dea foc» Balcanilor, după Ucraina, luând în vizor Moldova. Un videoclip din mass-media arată astăzi deplasarea unei brigăzi motorizate româneşti la graniţa cu Moldova, după ce Bucureştiul şi-a asumat apărarea acestei ţări. Situaţia pe scurt la graniţa dintre România şi Moldova, românii deplasează echipamente militare la graniţa cu Moldova vecină. Pentru moment nu avem mai multe informaţii şi aşteptăm noi evoluţii, deoarece ruşii şi ucrainenii au luat în vizor Transnistria şi Moldova", a scris publicaţia elenă, avertizând despre o posibilă implicare a Turciei în conflictul iniţiat de Putin, în contextul interesului turc pentru o regiune turcofonă din Moldova, arată aceeaşi sursă. 

Totodată, într-unul dintre mesajele viralizate online, propagandiştii ruşi transmit că presupusa invazie a armatei române în Moldova a fost, de fapt, instrumentată de preşedintele Ucrainei: "S-a confirmat şi au început să apară imaginile. Armata română tocmai a intrat în Moldova pentru a proteja Moldova de un atac rus. Putin poate uita acum de Transnistria. Zelensky transformă cu uşurinţă această asistenţă din partea României, membru NATO, într-un obiectiv, el are acest potenţial".

În perspectiva acestor informaţii false, MApN a îndemnat populaţia să sesizeze orice informaţii de acest gen, cu caracter senzaţionalist şi cu tentă panicardă pe site-ul inforadar.mapn.ro, urmând ca acestea să fie verificate de către autorităţi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!