În ziua alegerilor pentru conducerea Federaţiei Române de Judo, pe fondul unor tot mai vii luări de poziţii pentru o schimbare la vârf, venite inclusiv de la nivelul conducerii Federaţiei Internaţionale, au apărut o serie de dezinformări şi ştiri false, menite să influenţeze rezultatul votului. Unul dintre fake-uri îl prezintă pe actualul preşedinte FRJ, Cozmin Guşă, ca fiind viitor candidat la şefia forului european, urmând ca fiul său să preia... federaţia naţională.

Fake news

Postarea, lansată aparent sub numele unui site românesc, dar de fapt neasumată de nimeni, lansează o poveste fantasmagorică, menită să pună în umbră criticile aduse lui Guşă şi să minimalizeze efectul declaraţiilor şefului FIJ, Marius Vizer, care s-a exprimat luni pentru "reformă, unitate şi schimbare" la nivelul FRJ.

Aşa-zisa ştire lasă să se înţeleagă că şeful FRJ ar urma să candideze la şefia UEJ, al cărei preşedinte, rusul Sergey Soloveychik, ar urma să candideze în iunie la şefia FJI (când de fapt pentru conducerea forului mondial există depusă doar candidatura lui Vizer) și, astfel, cele două poziții, la federația națională și uniunea europeană s-ar vacanta. Totul este, însă, o invenție...

Federaţia Internaţională clarifică

De altfel, Federaţia Internaţională a reacţionat prompt miercuri, pe marginea fake-ului lansat, aducând precizările necesare.

"Alegerile pentru funcţia de Preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Judo vor avea loc în data de 3 iunie 2021, în timpul Congresului FIJ de la Budapesta, care va avea loc înainte de Campionatele Mondiale 2021. Toate cele 204 federaţii membre ale Federaţiei Internaţionale de Judo au fost invitate să propună candidaţi pentru această funcţie, până în data de 2 februarie, 2021.

Dl. Marius Vizer, actualul Preşedinte al FIJ, din anul 2007, este singurul candidat la aceste alegeri şi niciuna dintre federaţiile membre nu a propus un contracandidat. Astfel, la Congresul FIJ din 2021, Preşedintele Vizer va fi reconfirmat în funcţie, pentru următorii 4 ani, continuând seria de reforme şi modernizare a judo-ului mondial.

Dl. Sergey Soloveychik este Preşedintele Uniunii Europene de Judo, reales în decembrie 2020 şi totodată vice-preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Judo, făcând parte din echipa executivă a domnului Marius Vizer", se arată în comunicatul FJI.

Care pe care

Pe acelaşi site de care este asociată ştirea falsă apar şi alte materiale menite să arunce o umbră asupra principalului contarcandidat al lui Cozmin Guşă, George Teşeleanu. De altfel, şi pe pagina oficială a FRJ, miercuri, în ziua alegerilor pentru forul sportiv, singura postare este reproducerea unui articol de presă care îl atacă pe Teşeleanu și nicio informație legată de evenimentul principal al zilei.

Campania vine ca reacţie la corul vocilor tot mai sonore din acest sport care contestă managementul lui Guşă şi cer o schimbare la nivelul federeaţiei.

Pe lângă Marius Vizer, în favoarea echipei lui George Teşeleanu s-au exprimat în ultimele zile mai multe personalități cunoscute ale judoului românesc, precum Alina Dumitru, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Beijing Mircea Frăţică, primul medaliat olimpic din istoria judo-ului românesc, Aurelian Fleisz sau Iulian Surlă, multimedaliaţi la judo kata, foştii campioni Alina Croitoru, Adrian Croitoru, Corina Căprioriu, Nicolae Constantin, Toma Mihalache etc.

Alegerile pentru următorul mandat de patru ani la conducerea FR Judo au loc miercuri, 24 februarie, la Poiana Braşov, unde este programată Adunarea Generală. Pentru cea mai importantă funcţie, cea de preşedinte, sunt trei candidaţi: Cozmin Guşă (actualul preşedinte, mai cunoscut pentru activitatea politică şi din mass-media), George Teşeleanu (om de afaceri, fost consul onorific al României la Ancona şi preşedinte al clubului Pantheon din Constanţa) şi Augustin Marian Paul (fost arbitru internaţional), principalele tabere conturându-se în jurul primilor doi.