Orădeanul Alex Bondar și câinele lui, Fala, s-au întors cu medalia de aur de la Campionatul Mondial al Ciobăneștilor Belgieni (FMBB), desfășurat între 10 și 15 mai în Karpenisi, Grecia.

În vârstă de 2 ani, Fala, o femelă din rasa ciobănesc belgian, varietatea malinois, a fost la prima ei participare la un campionat mondial de dresaj canin, fiind, de altfel, cea mai tânără cățelușă de la categoria ei.

Campionatul are categoriile 1, 2 și 3 (cea mai grea), iar Alex și Fala au câștigat aurul la categoria 2, dovedind abilități foarte bune de comunicare și agilitate.

Probe dificile

Alex Bondar este un cunoscut instructor de dresaj canin, care a mai devenit campion mondial în 2015, cu cățelușa Dilara (care avea atunci 2 ani), tot la categoria 2. În 2017, aceeași echipă a câștigat locul 3 mondial, la cea mai grea categorie, iar în 2018 Alex și Farouk, un pui al Dilarei, au devenit vicecampioni mondiali la categoria 1.

Campioana din 2022, Fala, s-a născut în canisa Malinois Braveheart Oradinum, întemeiată de Bondar, având-o ca mamă tocmai pe Dilara, dar nu a fost mereu în grija instructorului. „Este un câine reabilitat. A fost luat de o familie, care apoi s-a plâns de el, nu s-au înțeles. L-am luat înapoi și am început să ne antrenăm”, a declarat instructorul, pentru BIHOREANUL.

Pregătirea pentru concursurile canine nu este defel ușoară. Alex și câinii din canisa lui se antrenează zilnic, de două ori.

Un campionat mondial are mai multe secțiuni: agilitate, examen de câini de muncă, mondioring (exerciții de obediență, sărituri și pază și protecție), canicross și bikejoring (probe în care dresorul merge cu bicicleta sau aleargă, iar câinele îl însoțește), respectiv show (unde primește notă aspectul câinelui). Alex și Fala au concurat la mondioring, unde au mai fost 54 de echipe participante, din 17 țări.

„Acest sport este extrem de interesant pentru că este foarte complex. De fiecare dată există ceva nou în probe, este imposibil să te pregătești specific pentru competiție. La final, câștigă câinele care a făcut ce i se cere”, a spus Bondar.

De pildă, câinelui i se cere să păzească un obiect pe care arbitrii îl decid pe loc și care poate fi ceva ce animalul nici n-a mai văzut vreodată. Mai mult, paza se face la mare distanță de stăpân, care oricum, de-a lungul probelor, nu poate folosi zgardă sau lesă. „Este greu pentru câini, pentru că sunt într-un loc pe care nu îl cunosc, înconjurați de oameni și alți câini, multe zgomote, și la distanță de stăpân. În plus, de această dată, a fost și foarte cald, cel puțin 30 de grade Celsius”, a mai zis instructorul orădean.

Așadar, câinii care dovedesc obediență și respectă îndemnurile stăpânilor merită cu desăvârșire titlul de campioni...

România, locul 4 mondial

Performanța echipei Alex și Fala este cea mai bună din rândul participărilor din România. Țara noastră a fost reprezentată de 7 câini, iar doi dintre ei s-au întors acasă cu premii.

Din cei șapte câini participanți, patru sunt născuți la Oradea: doi pregătiți de Alex Bondar, altul al unui instructor din Pitești și unul din București. „În total, canisa noastră a avut șase câini participanți la campionat, din care patru au concurat pentru România, unul pentru Ucraina și altul pentru Austria”, a mai spus Bondar.


Rara (foto), un alt câine din delegația României, s-a clasat pe locul 10 mondial la campionatul din Atena, și a fost cea mai bună femelă din categoria ei. Cățelușa este și ea pui al Dilarei, ciobănescul cu care Alex Bondar a câștigat titlul mondial în 2015

Grație performanțelor obținute de câinii din România, țara noastră s-a poziționat pe locul 4 în clasamentul general, cel mai bun obținut vreodată de români la acest concurs internațional.

Pe lângă că antrenează câini pentru concursuri, Alex Bondar este la rândul său și arbitru acreditat pentru competiții canine. În plus, anul viitor va organiza la Oradea Campionatul Mondial al Ciobăneștilor Belgieni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!