Ministrul Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, a recunoscut sâmbătă că vrea ca până la finele acestui an să se decidă concedieri în rândul angajaţilor statului, iar salariile celor rămaşi să fie îngheţate anul viitor, afirmând însă că "bugetul nu este în criză". Declaraţiile ministrului survin după ce senatorul PNL Florin Cîţu, economist de profesie, a publicat un document asumat de Guvern şi adresat autorităţilor europene în acest sens.

"Un scenariu"

Potrivit ziare.com, Teodorovici a declarat că este adevărat că Guvernul a trimis Comisiei Europene un document care prevede îngheţarea salariilor, dar asta va presupune aplicarea mai rapidă a Legii Salarizării.

"Face o confuzie în ce spune şi ce gândeşte (Florin Cîţu – n. red.). Spune că România răspunde CE în reducerea cheltuielilor publice. Trebuie spus că nu e criză la nivelul bugetului, nici la nivelul aplicării legii pensiilor sau salarizării. Oricât e de mare impactul, PSD şi-a respectat promisiunile. Documentul vorbeşte despre o altfel de abordare şi vă spun calculele: Legea Salarizării are aplicabilitate până în 2022. M-aţi auzit spunând că aş aplica legea într-un termen scurt, până în 2020. E un scenariu propus în acest sens Comisiei Europene", a declarat ministrul, într-o intervenţie telefonică la România TV.

Acesta a mai spus că a discutat varianta cu ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, dar a refuzat să spună dacă liderul PSD, Liviu Dragnea, este de  acord.

Însă, după cum arată g4media.ro, site care a publicat şi scrisoarea cu pricina, documentul nu cuprinde nici o menționare a faptului că înghețarea salariilor bugetarilor ar fi legată de o posibilă devansare a măririlor complete de salarii prin legea salarizării unitare din 2022 în 2020. În plus, scrisoarea datată 18 octombrie mai prevede înghețarea valorii voucherelor de vacanță pentru bugetari la nivelul din acest an, precum și amânarea oricăror măsuri care ar avea impact asupra salariilor.

Urmează disponibilizări?

Cât despre reducerile de personal la stat, acelaşi ministru a mai spus că este necesară o analiză cu privire la schema de personal din ministere. "Sunt două scenarii, dar nu au legătură cu lipsa banilor", a insistat Teodorovici.

"Trebuie să regândim administraţia publică centrală, în sensul de a vedea dacă într-adevăr numărul acesta foarte mare de funcţionari în sistemul public central trebuie modificat, dacă sunt ministere care trebuie să îşi regândească schema de organizare", a declarat ministrul, la acelaşi post TV. O decizie despre disponibilizări va fi luată până la finalul anului, a mai spus Teodorovici.

Nu este pentru prima oară când oficialul vorbeşte despre reduceri de personal în administraţia publică. Săptămâna trecută, a spus că este obligatorie o reformare a aparatului bugetar şi că acesta trebuie să aibă oameni "exact câţi trebuie, nu unul munceşte şi trei pe lângă el stau".