Poliţiştii de frontieră bihoreni se aşteaptă la un aflux de persoane în vămi, întrucât români din străinătate vor veni acasă, să petreacă Paştile ortodoxe. Tocmai de aceea, poliţiştii români şi cei maghiari au decis ca temporar să sisteze controalele amănunţite de la frontieră.

"Înainte de Paştele catolic, 100.000 de româi au intrat în ţară. Începând de mâine (n.r. joi) ne aşteptăm la un aflux mult mai mare, motiv pentru care vom avea deschise toate arterele. În plus, până pe 15 aprilie, s-a luat hotărârea, cu partea maghiară, să se renunţe la verificările sistematice, vor fi numai verificări punctuale", a declarat chestorul Marin Bondar, şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, miercuri, într-o conferinţă de presă.

În plus, sâmbătă şi duminică, între orele 9 şi 19, vor fi deschise toate punctele ocazionale de trecere a frontierei, adică, în Bihor, cele de la Cheresig, Roşiori şi Voivozi, iar în judeţul Arad cele din Variaşu Mic, Grăniceri şi Iermata Neagră.

Bondar a mai spus că în fiecare punct de trecere a frontierei va fi suplimentat numărul de agenţi, astfel încât să poată deschide toate arterele.

Cât despre coloanele lungi de TIR-uri care au aşteptat, în ultimele două zile, să treacă frontiera pe la Vama Borş, Bondar a spus că de vină a fost sistarea traficului din Ungaria, cu ocazia Paştilor catolice, dar şi subdimensionarea vămilor.

"În ultimele 48 de ore, punctele de trecere a frontierei au fost tranzitate de peste 10.500 de automarfare la ieşire şi 3.400 la intrare. E foarte mult, punctele de trecere a frontierei sunt aceleaşi ca în urmă cu 10 ani. Sunt subdimensionate", a spus Bondar.