Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune a anunţat că, din cauza pandemiei de coronavirus, festivalurile care urmau să aibă loc în luna august, respectiv Festivalul Medieval şi Zilele Culturii Maghiare, au fost anulate. Şi evenimentele care ar fi trebuit să se desfăşoare în perioada aprilie-iulie fuseseră anulate anterior, din aceleaşi motive.

Potrivit unui comunicat transmis marţi după amiază, pentru şedinţa de joi a Consiliului Local, "a fost înaintată o rectificare de buget, care scade cotizaţia municipiului Oradea către APTOR, pe anul 2020, cu 2.5 milioane de lei".

"În acest moment, suntem nevoiţi să anunţăm şi anularea evenimentelor prevăzute pentru luna august, deoarece atât Festivalul Medieval Oradea cât şi Zilele Culturii Maghiare sunt evenimente cu un număr mare de participanţi şi chiar şi în contextul unei viitoare relaxări parţiale a restricţiilor cu privire la organizarea de evenimente, ele nu mai pot avea acelaşi scop şi impact cultural sau social. Mai mult, Festivalului Medieval este un eveniment cu un număr foarte mare de participanţi străini, care vin atât din Europa cât şi din afara ei, ceea ce în contextul de azi presupune o serie de riscuri", arată comunicatul.

APTOR precizează că aceste evenimente nu puteau să se desfăşoare, cu atât mai mult cu cât atmosfera Festivalului Medieval este una specială "datorită modului în care oamenii interacţionează cu taberele medievale, apropierea fizică a vizitatorilor de aceştia şi a activităţilor interactive din festival".

"Aceste ingrediente, extrem de importante, nu puteau fi adăugate în reţeta ediţiei 2020 în contextul regulilor de distanţare fizică şi protecţie sanitară. De asemenea toate măsurile specifice contextului SASRS COV 2 ar fi crescut costurile evenimentului, fără a aduce un plus de experienţă sau valoare festivalului în sine", mai arată reprezentanţii APTOR.

Printre evenimentele care au mai fost anulate anul acesta în Oradea se mai numără Festivalul Internaţional de Muzică, programat iniţial să se desfăşoare în perioada august - septembrie 2020. 

La fel, organizatorii Zilelor Sfântului Ladislau au anunţat că ediţia a opta, care urma să se desfăşoare în preajma datei de 27 iunie, ziua în care s-a născut Regele Sfântul Ladislau, întemeietorul Oradiei, a fost anulată tot pentru a limita răspândirea Covid-19.

De asemenea, în luna martie, APTOR mai anunţa anularea următoarele evenimente: Festivalul Copiilor Oradea, Inaugurarea statuii arhitectului Rimanóczy Kálmán Jr., respectiv amânarea Târgului de Carte Gaudeamus, European TramDriver Contest (amânat pe 26-27 septembrie), Street Food Festival Oradea (organizatorul va anunţa perioada în care se va reprograma evenimentul) sau XMan Romania (amânat pe 1 august). Conform estimărilor din luna martie, mai urmau să fie amânate European Music Open (pentru perioada 27 iulie – 2 august), Ziua Mondială Art Nouveau, pentru luna septembrie.

Rămâne de văzut, însă, câte dintre acestea se vor mai ţine...