Fostul director al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT), liberalul Adrian Dume, a fost trimis în judecată sub control judiciar, după ce a decontat în fals cheltuieli pentru organizarea şi desfăşurarea mai multor evenimente care nu au avut loc.
Anunţul a fost făcut public, luni, de un comunicat al DNA, care arată că Dume este acuzat de 6 infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, de 6 infracţiuni de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, dar şi de o tentativă la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
Alături de Dume au fost trimişi în faţa instanţei, în stare de libertate, şi complicii săi: directoarea Casei de Cultură din Beiuş, Anca Banda (pentru 6 infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, respectiv 6 falsuri în înscrisuri sub semnătură privată), respectiv George Horia Fărăianu, consilier personal al primarului din Holod (pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată).
„În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt: în perioada iunie - septembrie 2013, inculpatul Dume Dumitru-Adrian, beneficiind de ajutorul celorlalți doi inculpați, ar fi conceput și pus în aplicare o modalitate frauduloasă de obținere a unor sume de bani, prin aprobarea unor proiecte finanțate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor", arată comunicatul DNA.
Procurorii au descoperit că documentaţia de la şase asemenea proiecte nici nu a fost supusă dezbaterii Comisiei de Selecţionare a Proiectelor din cadrul CJCPCT, aşa cum era normal, întrucât această comisie, deşi era constituită din punct de vedere scriptic, în realitate nu a funcţionat niciodată.
Anchetatorii au reţinut că Dume a alocat, cu de la sine putere, sume de bani cuprinse între 6.000 lei și 30.000 lei pentru fiecare proiect, fără să aibă măcar un criteriu sau vreun mod de calcul, folosindu-se şi de documente justificative false. Conform DNA, o parte din tabelele despre care se susţinea că reprezintă numele unor persoane premiate în cadrul evenimentelor culturale erau false, iar Dume ştia perfect acest lucru.
„O parte a documentelor justificative, respectiv facturile privind efectuarea unor servicii și chitanțele aferente, reprezintă documente ce nu au legătură cu evenimentele culturale finanțate, fiind folosite pentru obținerea în mod fraudulos a finanțării de la instituția mai sus menționată. Aceste documente, împreună cu mai multe acte financiar-contabile, au fost prezentate inculpatului Dume Dumitru-Adrian, care, deşi cunoştea caracterul fals ori fraudulos al acestora, a dispus prin aplicarea stampilei „bun de plată" şi a semnăturii decontarea sumelor prevăzute în contracte", arată rechizitoriul.
În cazul unui alt proiect, anchetatorii au reţinut că „afacerea" lui Dume a fost oprită doar de procurorii anticorupţie, care au percheziţionat sediul CJCPCT Bihor şi au ridicat contractul în original, proaspăt încheiat cu președintele unei fundații.
Potrivit dezvăluirilor făcute de BIHOREANUL, procurorii au descoperit că, în calitate de preşedinte al Fundaţiei culturale Iosif Vulcan Holod, George Horia Fărăian, vicepreşedinte al PSD Bihor, ar fi solicitat pe 10 septembrie 2013 o finanţare de 30.000 lei de la CJCPCT pentru a organiza Zilele Holodului, sărbătoare care avusese deja loc în perioada 7-8 septembrie.
„Prejudiciul total cauzat Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor în legătură proiectele finanţate, ce fac obiectul cauzei, se ridică la suma de 116.000 lei", arată comunicatul DNA, care precizează că „procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție".
Pentru recuperarea pagubei, procurorii au dispus luarea de măsuri asiguratorii a sechestrului asupra sumelor de 40.000 lei și 30.000 lei, puse la dispoziția organelor de urmărire penală de Banda şi de Fărăianu. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor.
Citiţi pe această temă şi articolele
Vicepreşedinte PSD Bihor, inculpat pentru complicitate la abuz în serviciu şi fals