Cei care mai sperau că odată cu apariţia unei noi generaţii de politicieni lucrurile se vor schimba în bine s-au înşelat amarnic. Demagogia, duplicitatea, ipocrizia şi impostura e promovată la fel de vârtos şi de cei mai tineri dintre ei!

Cel mai proaspăt exemplu e deputatul Nicolae Jolţa, ales ca liberal în 2008, dar care s-a preschimbat peste noapte în PDL-ist. Dacă la nivel local a strălucit prin absenţă, în cei trei ani de deputăţie Jolţa a lansat în schimb declaraţii vehemente de la tribuna Parlamentului, în care arunca "săgeţi" otrăvite la adresa reprezentanţilor puterii, al căror cinism îl asemuia cu cel descris de Machiavelli. Ei bine, demonii băsescieni, guvernul surd şi mut şi acuzaţiile de căpătuială clamate odinioară au fost uitate subit de Jolţa, care săptămâna trecută a sărit în barca "duşmanului"...

"Tânăra speranţă"

În vârstă de 33 de ani, deputatul Nicolae Jolţa este căsătorit şi are un copil. Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice a Universităţii private Mihai Eminescu din Timişoara, pe care a terminat-o la 26 de ani, şi administrator al Nico Trans SRL, omul a fost scos din anonimat în 2008, odată cu alegerile generale. Fiind fiul secretarului general al Uniunii Penticostale din Bihor, Ilie Jolţa, tânărul a fost promovat de PNL pe modelul deja consacrat la alegerile locale, unde şefia Consiliului Judeţean fusese câştigată de Radu Ţîrle, şi el penticostal. Nu e secret că voturile comunităţilor neoprotestante sunt vânate de toate partidele, nu doar pentru că sunt numeroase, ci şi pentru că au un electorat disciplinat, care votează cum i se spune la biserică.

Cert e că Jolţa, deşi un necunoscut, a fost votat de 10.054 de locuitori ai colegiului 4 Beiuş-Ştei, adică 33,09% din populaţia cu drept de vot din zonă. "Voi rămâne în mijlocul alegătorilor", zicea el atunci, promiţând că va confirma încrederea acordată. Că nu a fost aşa o dovedesc cei trei ani de mandat, în care n-a avut vreo iniţiativă cu care să se laude, apărând doar de câteva ori prin conferinţele de presă ale PNL Bihor, dar niciodată singur, ci însoţit de Cornel Popa şi Lucia Varga.

S-a "preschimbat"

Zvonurile că Jolţa urma să "dezerteze" au apărut la finele anului trecut, când s-a răspândit vestea că, după plecarea lui Ţîrle la PDL, tânărul avea să-l urmeze, având în vedere apropierea celor doi pe linie religioasă. Jolţa a negat, însă, constant. Mai mult, în urmă cu două săptămâni, când Victor Ponta, preşedintele PSD, partidul aliat PNL, a ajuns la Oradea pentru a discuta cu activiştii despre campania electorală, s-a afişat alături de liderii liberali.

"Surpriza" a venit lunea trecută, când preşedintele PDL Bihor, Ştefan Seremi, l-a prezentat pe Jolţa drept proaspătă achiziţie, într-o conferinţă de presă la sediul partidului, alături de Radu Ţîrle. "Începând de azi voi activa în PDL şi, din februarie, când începe sesiunea parlamentară, în cadrul grupului PDL din Parlament. A fost o decizie personală şi cred că împreună cu oamenii de aici vom sprijini proiectele din Bihor", motiva Jolţa stingher, spunând că PDL-iştii nu l-au momit cu promisiuni, dar refuzând să dezvăluie - la solicitările jurnaliştilor - care au fost motivele deciziei.

Ce-i drept, i-ar fi fost şi greu să explice cum de s-a răzgândit, de vreme ce în urmă cu câteva luni îi "freca" pe guvernanţi cu ou şi cu oţet la modul cel mai aprig...

Guvern neputincios

BIHOREANUL a avut curiozitatea să cerceteze şi a descoperit că, din 2008 până în decembrie 2011, înainte de vacanţa parlamentară, Jolţa a avut 15 luări de cuvânt, 13 declaraţii politice, 10 propuneri legislative, 20 de moţiuni şi 5 interpelări în Parlament. Cum pe propunerile legislative şi moţiunile iniţiate şi-a pus doar numele alături de alţi deputaţi, "profilul" politicianului se conturează în declaraţiile şi interpelările sale, toate vehemente la adresa reprezentanţilor puterii.

La capitolul interpelări, în primii doi ani de deputăţie Jolţa a avut nelămuriri cu privire la drumuri, pensii sau probleme din agricultură, pentru ca în 2011, an de criză financiară acută, singura întrebare adresată Guvernului să fie în legătură cu deblocarea relaţiilor comerciale cu Turcia în privinţa exportului de carne de ovine şi bovine!

În declaraţiile politice, majoritatea adresate în scris, temele abordate de Jolţa, altminteri potrivite contextului, s-au concentrat în jurul măsurilor de austeritate luate de putere, de la tăierea pensiilor şi impozitarea indemnizaţiilor de handicap, până la disponibilizările masive şi "experimente legislative" neconstituţionale. Exceptând subiectele legate de starea proastă a drumurilor şi mai cu seamă tardivitatea începerii lucrărilor la DN 76 Oradea-Deva (singurul subiect de "acasă" atins de deputat), Jolţa a acuzat sistematic politizarea instituţiilor, clientela de partid şi demagogia Guvernului Boc.

Omul nu s-a ferit să vorbească despre manipulatorul "preşedinte-premier Băsescu", despre "lipsa de profesionalism a guvernanţilor" şi "incapacitatea de a guverna", ori chiar să-l asemene pe Băsescu cu Ceauşescu. "Da, ne simţim neputincioşi şi inutili în faţa puterii care, urmând mesajul campaniilor băsesciene par a fi (sic!) surzi, muţi şi orbi faţă de noi şi poporul nostru", a spus el într-o declaraţie intitulată "Guvernarea mută, surdă şi oarbă".

În lumea bufonilor

Odată cu trecerea timpului, discursurile lui Jolţa au devenit tot mai radicale. În 22 iunie 2010, de pildă, deputatul vorbea despre "cinismul" extrem al guvernării, aducându-l în context pe Machiavelli. Despre alegerea primarilor dintr-un singur tur spunea că este "gestul disperat al unei guvernări muribunde", al cărei scop e "permanentizarea la putere" prin fraudă electorală, măsuri populiste şi fără fundament.

Savuroasă e o declaraţie de anul trecut, din 28 iunie, "Despre regionalizare şi alţi... demoni băsescieni", în care Jolţa afirma că şeful statului "este omul conflictului şi maestru al diversiunilor", iar pe Boc - preşedintele partidului în care tocmai a intrat - îl făcea "cel mai mic şef de Guvern". "Boc ori este portavocea Cotroceniului, ori este bufonul regelui, ori este mut precum o statuie", spunea cu patos deputatul, apreciind că regionalizarea e "delirul unui preşedinte care vrea cu orice preţ să rescrie istoria şi geografia ţării", pentru că "nu a făcut nimic notabil" şi acum născoceşte "proiectele megalomanice" care nu aduc nimic bun omului de rând.

Elocventă e şi ultima declaraţie politică, din 25 octombrie 2011, intitulată "Absorbţia fondurilor europene - între neputinţa unui Guvern şi frustrarea unui Preşedinte", în care vorbea despre ipocrizia, minciuna şi demagogia PDL-iştilor. "Domnule Boc, aţi eşuat lamentabil în acest domeniu (nu că aţi excela într-altul), şi împreună cu întreg Cabinetul de la Palatul Victoria trebuia să plecaţi demult", spunea Jolţa.

Gol de conţinut

Vorbe grele şi pline de nerv, nu-i aşa? Trecut, însă, în tabăra adversă, deputatul a rămas brusc fără cuvinte. S-a fâstâcit când BIHOREANUL l-a întrebat cum de şi-a schimbat convingerile peste noapte şi cum va putea face echipă cu "bufonul" Boc sau cu ipocritul Băsescu. "Ei, au fost declaraţii politice, ştiţi şi dumneavoastră cum sunt declaraţiile politice...", a spus el, încercând să minimalizeze impactul afirmaţiilor anterioare, dar întărind, fără să-şi dea seama, penibilul situaţiei.

Întrebat dacă asta înseamnă că şi-a schimbat părerea faţă de măsurile acuzate şi faţă de reprezentanţii puterii pe care îi ironiza odată, deputatul a spus: "Nu pot să spun că mi-am schimbat în totalitate părerea. Sunt unele lucruri care trebuie schimbate şi la actuala putere. Sunt unele lucruri care trebuie schimbate şi la partid. Am spus că nu sunt de acord în totalitate cu măsurile care au fost luate, dar mă rog... Probabil că vor fi unele schimbări, vă voi spune mai multe din februarie, de când începe sesiunea parlamentară", a bălmăjit el.

Jolţa n-a vrut să vorbească mai multe despre plecarea sa, rezumându-se să spună iniţial că "decizia a fost una personală", pentru ca apoi, după insistenţele reporterului, să lase de înţeles că se simte trădat de preşedintele PNL Bihor. "Au existat unele tensiuni între mine şi primarii sau organizaţiile din zona Beiuşului, de care domnul Popa ştia. Dacă nu le-a aplanat înseamnă că a fost de acord cu ele. Dar mai multe detalii vă dau când o să discutăm la o conferinţă  de presă", a spus el, pozând în "dezamăgit".

Deşi voci din mediul politic afirmă că Jolţa ar fi fost constrâns de preşedintele Radu Ţîrle să îl urmeze, căci altfel comunitatea penticostală nu i-ar mai fi acordat sprijin, deputatul neagă că ar fi fost şantajat. "Comunitatea nu a avut nicio influenţă asupra mea, nu mi-a cerut să fac acest pas. Domnul Ţîrle bineînţeles că şi-a dorit. De câte ori erau discuţii îmi zicea (să plece la PDL - n.r.), dar nu au existat altfel de discuţii", a spus el, refuzând din nou să intre în detalii.

Ruşine sau ce?

09 Popa.jpgDe cealaltă parte, plecarea l-a dezamăgit pe preşedintele PNL Bihor Cornel Popa (foto). "E surpriza-surprizelor, dar numai pentru cei care nu îl cunosc", îl lăuda Popa în 2008, pentru ca acum să spună: "Am ţinut la copilul ăsta şi am crezut în el, iar pe obrazul şi prin eforturile mele a ajuns deputat".

Întrebat de BIHOREANUL care au fost, totuşi, meritele lui Jolţa şi pentru ce l-a promovat în 2008, liderul PNL a devenit şi el tăcut. "Nu mă mai interesează subiectul Jolţa", a declarat, vizibil iritat de subiect. "Scrieţi ce vreţi, ştiţi dumneavoastră ce să scrieţi. Ştie toată lumea că l-am promovat şi că acum e la PDL", a tranşat Popa discuţia. La fel ca el, şi PDL-istul Ştefan Seremi s-a ferit de explicaţii, ruşinat probabil de valoarea tinzând spre zero a politicianului Jolţa, dar conştient în schimb de valoarea nepreţuită a voturilor "pocăiţilor" pe care acesta le aduce partidului.

Una peste alta, povestea ultimului traseist bihorean confirmă, încă o dată, că, indiferent de confesiune şi dincolo de gargara electorală, unii politicieni chiar n-au nici un Dumnezeu...


MODELUL ŢÎRLE
Liber la traseism!

În conferinţa de presă în care Ştefan Seremi anunţa că PDL Bihor s-a "întărit" cu încă un deputat, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, şi el proaspăt dezertat de la liberali, a salutat decizia lui Jolţa. "Orice consolidare a partidului ne bucură, iar venirea domnului Jolţa e un câştig real pentru Partidul Democrat Liberal din Bihor şi România", a punctat Ţîrle. El a mai menţionat că se aşteaptă ca şi alţi liberali să facă la fel, dar a refuzat să-i nominalizeze.

Întrebat de BIHOREANUL cum de şi-a schimbat şi el părerea despre PDL-işti, Ţîrle a pus aceeaşi placă: "Am demonstrat că am încercat să fac câte ceva pentru Bihor, şi în calitate de senator, europarlamentar, şi ca preşedinte al CJ. Am spus-o şi cu altă ocazie, cred că prin trecerea sau revenirea mea în PDL, unde am cei mai mulţi prieteni, voi putea să ajut mai bine judeţul acesta şi proiectele, care nu sunt puţine", a zis Ţîrle, întors în PDL doar după ce i s-a promis o nouă candidatură la şefia CJ şi sprijin pentru modernizarea Aeroportului.