Sistemul de colectare selectivă, implementat în întregime în Oradea la începutul acestui an, are încă destule sincope, mai cu seamă printre cei care locuiesc la bloc.

La multe din blocurile turn din oraş nici nu se poate pune problema colectării selective. Asta pentru că aceste clădiri au încă vechile ghene de gunoi, prin care deşeurile sunt aruncate laolaltă, de la înîlţime, într-un container de la parter. Cât timp oamenii vor folosi ghena, în mod cert nu vor colecta selectiv. Pentru că li se pare că nu merită efortul să coboare din apartamente pentru nişte amărâte de pet-uri...

Bine pe vremuri, rău acum

Un sfert din populaţia Oradiei locuieşte în apartamente din blocurile cu mai mult de patru etaje. Aceste clădiri au fost concepute cu ghenă de gunoi, adică un sistem de tubulatură ce străbate construcţia pe verticală, astfel încât locatarii de la etajele superioare să nu trebuiască să coboare până la parter cu sacii de gunoi.

03 ionel ban_1.jpgDacă în urmă cu câteva decenii metoda părea cea mai bună, acum nu se mai potriveşte cu "pretenţiile" societăţii, mult mai responsabile cu privire la mediul înconjurător. Aruncarea deşeurilor de-a valma reprezintă taman inversul sistemului de colectare selectivă implementat de operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, şi de municipalitatea orădeană. "Pentru reuşita acestei colectări, e mai mult decât indicat ca locatarii de la blocurile turn să renunţe la ghene", spune directorul tehnic al RER Ecologic Service, Ionel Ban (foto).

Exemplul din Nufărul

Ghenele de gunoaie sunt un impediment puternic pentru orădeni de a colecta selectiv. "Oamenii spun că, dacă îşi aruncă deşeurile de la etaj pe ghenă, de ce ar mai coborî cu o sticlă de plastic sau cu un ziar până la parterul blocului?", descrie Ban.

Totuşi, unele asociaţii de proprietari au renunţat la comoditate, şi nu doar pentru a colecta reciclabilele separat, ci şi pentru că învechitul sistem de tubulatură face casă bună cu şobolanii şi provoacă un miros greu suportabil.

Orădenii care locuiesc în blocul A32 de pe strada Constantin Noica sunt printre cei care au  renunţat la ghenă, iar încăperea în care ajungea gunoiul au curăţat-o lună şi au pus în ea pubelele primite de la RER. Muncitorii firmei de salubritate au primit o cheie de la această încăpere şi, în final, toată lumea e mulţumită: operatorul că strânge deşeuri reciclabile, locatarii că au scăpat de duhoarea din bloc.

Dar şi că prin gestul lor mărunt, de a coborî la parter cu gunoiul, fac un bine mediului...