Începând de duminică, purtarea măştii de protecţie nu va mai fi obligatorie în exterior în Israel. Măsura a fost luată în cadrul ridicării treptate a restricţiilor legate de pandemia de Covid, după ce peste 53% din cei 9,3 milioane de locuitori s-au vaccinat cu ambele doze de Pfizer/BioNTech.

Statul evreu a fost printre primele ţări care a impus purtarea măștilor sanitare în locurile publice, în primăvara anului 2020. Situația în acest stat s-a schimbat în ultimele săptămâni datorită unei campanii masive de vaccinare.

"Măştile sunt făcute pentru a ne proteja de pandemia de coronavirus. Dar, din moment ce experţii au ajuns la concluzia că masca nu este necesară în aer liber, am decis să ridic (obligaţia de a purta) masca", a transmis, joi seară, ministrul sănătăţii, Yuli Edelstein, într-un comunicat, citat de Agerpres.ro.

Potrivit acestuia, rata de infectare a devenit foarte scăzută în Israel datorită succesului campaniei de vaccinare, fapt ce a permis relaxarea măsurilor. Totuși, deocamdată, masca a rămas obligatorie în locurile publice închise, cum ar fi centrele comerciale.

După cum se știe, la sfârșitul anului trecut, Israelul a lansat o vastă campanie de vaccinare în urma unui acord cu gigantul farmaceutic american Pfizer care i-a livrat rapid milioane de doze în schimbul informaţiilor cu privire la efectele vaccinării. Ţara dispune în special de baze de date cu privire la istoricul medical al populaţiei sale. 

Dacă la mijlocul lunii ianuarie, Israelul a înregistrat un vârf de circa 10.000 de contaminări zilnice, în ultimele zile, acestea au fost sub 200, cu o rată de pozitivare a testelor de doar 0,3%.

Israelul şi Pfizer au "demonstrat că pandemia de Covid-19 poate fi învinsă printr-o campanie de vaccinare în masă", a declarat miercuri Albert Bourla, CEO al gigantului farmaceutic.

Reducerea contaminărilor a permis autorităţilor să redeschidă restaurante, baruri şi plaje la începutul lunii martie, iar în plus, guvernul a dezvăluit miercuri un plan pentru a permite revenirea turiştilor străini vaccinaţi din 23 mai, la mai mult de un an după închiderea frontierelor pentru călătorii de agrement.