Circa 200 de localnici din comuna Ditrău, județul Harghita, s-au adunat miercuri în faţa Primăriei nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka, oamenii susţinând că le e teamă "să nu vină un val de migranţi peste comună”.

Fără forță de muncă

Potrivit Digi24.ro, este vorba despre doi brutari, unul de 22 de ani, iar celălalt de 49 de ani, care au fost angajaţi cu forme legale, printr-o firmă de recrutare, la cea mai mare fabrică de pâine din regiunea municipiului Gheorgheni.

Motivul angajării, a explicat proprietarul brutăriei, este faptul că nu s-a găsit forță de muncă în apropiere. 

"Noi am pus anunţuri şi în Harghita şi în afara judeţului, dar brutari se găsesc foarte greu. Şi ne-am decis că încercăm şi în afara ţării. Mai întâi, anul trecut, am adus un brutar din Ungaria, care este şeful brutarilor, şi acum două săptămâni au ajuns şi angajaţii din Sri Lanka, printr-o firmă de recrutare. Suntem foarte mulţumiţi de ei, sunt muncitori foarte buni, înţelegători, cinstiţi, serioşi, în două zile au învăţat etapele producţiei, lucrează la fel ca şi ceilalţi angajaţi brutari", a declarat Köllő Katalin, directoarea firmei care deţine fabrica, pentru Digi24.ro.

Femeia mai spune că vor mai fi angajaţi cinci muncitori străini, patru din Nepal şi unul din Sri Lanka, firma având nevoie de forţă de muncă calificată, întrucât se află în proces de extindere, cu fonduri europene.

Fără migranţi. Cu preotul în frunte

Prezenţa muncitorilor străini a stârnit însă revolta mai multor locuitori din sat, care au creat chiar un grup de Facebook "Migráns mentes ditrot akarunk" (Vrem un Ditrău fără migranţi), în care s-au înscris peste 2.500 de persoane și unde sunt postate multe mesaje împotriva celor doi bărbaţi din Sri Lanka.

Miercuri, circa 200 de localnici s-au strâns în curtea bisericii şi, în frunte cu preotul catolic Bírók Károly, au mers la Primărie, ca să își spună nemulțumirile. Întrucât protestul nu a fost anunțat, aleșii locali i-au convins pe nemulțumiți să se întâlnească sâmbătă din nou și să organizeze o adunare locală la care să participe atât edilii și sătenii, cât și proprietarii brutăriei. 

"Cererea noastră este ca să ne dea înapoi siguranţa în care am trăit până acum, ca să nu ne mai fie frică de ce se va întâmpla. Nu de cei doi ne este frică, ci de faptul că este afectată siguranţa noastră", a spus preotul Bíró Károly, mai arată Digi24.ro.

"Eu nu sunt supărat pe oamenii ăştia. Doamna Katalin (n.r. - directoarea firmei) a zis că vrea să aducă muncitorii aici, să aducă o altă cultură, aşa a pronunţat ea. Noi avem cultura noastră aici, în zona noastră, aia secuiască, ungurească, românească, să nu vină un val de migranți peste comună și cultura lor ", susţine Deák Ferenc, un alt sătean nemulțumit. 

Partidele reacționează

Liderii mai multor formaţiuni politice din Harghita condamnă atitudinea şi manifestările cetățenilor şi cer autorităţilor să ia măsuri pentru ca situaţia să nu degenereze.

"În Europa secolului XXI, manifestări de genul celor de la Ditrău sunt anacronice. În condiţiile în care un procent semnificativ de cetăţeni români, de toate etniile, emigrează pentru o viaţă mai bună, nu putem să ne comportăm diferit cu muncitorii străini veniţi în Romania. Lipsa forţei de muncă determină firmele din România să apeleze la muncitori străini. Cu toţii ne dorim ca românii să nu mai plece la muncă în alte ţări, unde sunt plătiţi mai bine, unde au condiţii mai bune, ci să rămână alături de familiile lor, în România, muncind aici", a declarat Sebastian Buzilă pentru agenția de știri Agerpres.

De asemenea, organizaţia Judeţeană Harghita a PSD solicită autorităţilor din judeţ "să ia de îndată măsurile necesare pentru ca situaţia să nu degenereze, să nu fie afectată ordinea şi liniştea cetăţenilor, pentru informarea corectă a acestora, precum şi pentru respectarea dreptului la muncă al oricărui angajat", potrivit aceleiași agenții. 

Într-o postare pe Facebook, și PLUS Harghita "constată cu regret că politicienii din judeţ au intrat într-o tăcere cinică în ceea ce priveşte cazul din Ditrău" şi consideră că nu există nicio justificare "pentru a permite astfel de manifestări rasiste şi xenofobe".

Sursa mai notează că politicienii din UDMR nu au reacționat deocamdată.