Obligativitatea unui contract de salubritate cu operatorul licenţiat nu este valabilă doar la nivelul Oradiei, ci şi în Zona Metropolitană.

Consiliile locale din fiecare comună componentă a ZMO au aprobat un regulament de salubrizare ce prevede că toate persoanele fizice şi juridice de pe raza comunelor trebuie "să încheie contracte pentru prestarea uneia dintre activităţile serviciului de salubrizare cu operatorul regional SC Compania Reosal SA, care are dreptul să presteze astfel de activităţi în aria teritorial-administrativă în care se află utilizatorul, potrivit licenţei de salubrizare".

Practic, Reosal este singura firmă care are dreptul să deruleze activităţi de colectare a deşeurilor în perimetrul comunelor membre ale asociaţiei, astfel că doar contractele încheiate cu această firmă sunt valide.

Toate abaterile de la regulament sunt sancţionate, iar pentru lipsa unui contract de salubritate cu Reosal persoanele fizice vor fi amendate cu sume între 500 şi 1.000 de lei, iar persoanele juridice între 1.500 şi 2.000 de lei.