După ce s-au grăbit să amenajeze fără autorizaţie o plajă urbană pe malul drept al Crişului Repede, mai jos de Podul Intelectualilor, clujenii de la firma Brain Agency SRL, care au organizat în trecut Street Food Festival în Oradea, vor trebui să elibereze locul cât mai curând.

Nu este oportun

BIHOREANUL a aflat că, în şedinţa de vineri a Comisiei Municipale de Urbanism şi Amenajare a Teritoriului (CMUAT), specialiştii au votat împotriva avizului de oportunitate cerut de SC Brain Agency SRL pentru amenajarea plajei.

În ciuda acestui fapt şi fără a sufla o vorbă despre decizia specialiştilor, primarul Florin Birta, care este şi preşedintele CMUAT, a lansat sâmbătă un sondaj online, pentru a vedea ce îşi doresc orădenii.

"Am lansat sondajul pentru că, deşi specialiştii s-au pronunţat, în CMUAT se putea veni cu o altă variantă. Am vrut să ascultăm vocea orădenilor, ca să închidem subiectul, să putem lua o decizie finală", a declarat Birta, luni, pentru BIHOREANUL.

Majoritatea n-a decis

La sondajul de pe Facebook, s-au înregistrat aproape 10.000 de răspunsuri, din care 58,3% pentru amenajarea plajei, iar 41,7% împotrivă. Interesant este şi că postarea lui Birta a adunat aproape o mie de comentarii, foarte multe dintre ele împotriva proiectului.

Sondaj plaja

În ciuda faptului că sondajul de pe internet a înclinat balanţa pentru plaja urbană, edilul a decis să se opună.

"Diferenţa este sensibilă, nu covârşitoare, aşa că am ales să menţinem avizul negativ din CMUAT şi să nu permitem organizarea acestui eveniment în acest loc. Din ce am observat, oamenii nu sunt împotriva evenimentului, ci a locaţiei. Am comunicat organizatorilor că nu suntem de acord cu amenajarea în această locaţie. Noi le-am propus să ia în considerare zona Silvaş, dacă vor dori, vor putea propune acolo o amenajare", a mai declarat Birta.

Clujenii ar putea forţa nota şi să propună în CMUAT un nou proiect, pentru zona centrală, dar primarul se arată convins că n-o vor face. "S-a luat o decizie, le-am comunicat-o şi cred că au înţeles", a spus Birta.

Nu merge cu stilul Art Nouveau

Interesant este însă că votul din CMUAT nu este afişat pe site-ul Primăriei. Până la publicarea acestei ştiri, pe pagina Instituţiei Arhitectului Şef se poate vedea doar ordinea de zi a şedinţei de vineri.

Aviz CMUAT

BIHOREANUL a sunat mai mulţi arhitecţi din comisie, dar nici unul nu a vrut să spună pe şleau nici care a fost rezultatul votului, nici cum a votat, semn că dezbaterea a fost una aprinsă.  

Cert este că majoritatea specialiştilor s-au opus. "Motivele invocate au fost că acele food-trucks pot afecta iarba, că la fel pot afecta construcţiile provizorii, că zona centrală Art Nouveau nu se potriveşte cu o asemenea amenajare", a declarat Birta.

În concluzie, după multe zbateri și controverse, la capătul unui scandal care putea fi evitat dacă lucrurile de făceau la vedere, lunca verde a Crişului va rămâne fără umbreluţe, nisip şi alte decoraţiuni maritime...