O decizie importantă a fost luată în Franţa pentru reducerea deşeurilor din plastic: din ianuarie 2022, vânzarea unor legume şi fructe în pungi de plastic va fi complet interzisă.

„Folosim o cantitate scandaloasă de plastic de unică folosinţă în viaţa noastră de zi cu zi. Legea economiei circulare vizează reducerea utilizării plasticului de unică folosinţă şi impulsionarea înlocuirii sale cu alte materiale sau ambalaje reutilizabile şi reciclabile”, a transmis ministerul mediului.

Într-o primă etapă, 30 de legume şi fructe vor putea fi vândute numai dacă nu sunt ambalate în plastic, iar printre ele se numără prazul, vinetele, roşiile, merele, bananele şi portocalele. Autorităţile de la Paris estimează că, graţie acestei măsuri, vor opri anual utilizarea a peste un miliard de ambalaje din plastic.

Reprezentanţii vânzătorilor de fructe s-au plâns, însă, că termenul de conformare este prea scurt, dat fiind că nu vor putea vinde produsele vrac, ci vor fi nevoiţi să le ambaleze în carton, întrucât mulţi clienţi francezi refuză să cumpere fructe şi legume atinse de alţii.