Orădenii care, din luna septembrie a anului trecut, au protestat duminică de duminică în Piaţa Unirii împotriva exploatărilor cu cianuri la Roşia Montană şi a gazelor de şist din Bihor renunţă cel puţin deocamdată la manifestaţii.

Anunţul a fost făcut joi de aşa-numitul Grup de Acţiune pentru Roşia Montană şi împotriva Gazelor de Şist Bihor, chiar în aceeaşi zi în care prefectul Claudiu Pop, alături de preşedintele Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale, a prezentat public acordul petrolier de concesiune a perimetrului EX-3 Băile Felix, acord despre care s-a vehiculat că vizează exploatarea gazelor de şist. Oficialii au garantat, însă, că acordul nu permite acest tip de exploatări.

Totuşi, ecologiştii orădeni susţin că decizia lor n-are nicio legătură cu publicarea acordului. "Protestele se suspendă pentru că noi considerăm că acţiunile noastre trebuie să se axeze pe informare. Cât despre acord, ne vom exprima o reacţie după ce îl vom analiza", a declarat pentru BIHOREANUL Iulia Dudaş, reprezentantă a grupului.

Drept urmare, ecologiştii vor desfăşura o campanie de informare în satele bihorene, pentru a prezenta "riscurile grave pentru om şi mediu pe care le implică exploatarea gazelor de şist". O astfel de acţiune a avut loc duminică, la Tulca, satul care a dat numele unui alt perimetru petrolier, EX-4 Tulca.

Orădenii care vor să se alăture acţiunilor pot să-i contacteze pe membrii grupului prin intermediul grupurilor de Facebook (Grupul de Antifracturare Hidraulică Oradea şi Oradea pentru Roşia Montană) sau prin e-mail, la oradearosiamontana@gmail.com.

Pe de altă parte, ecologiştii fac un apel la bihoreni să le sprijine şi financiar acţiunile de informare, căci au nevoie de resurse financiare pentru deplasări ori tipărituri. Cei care vor să facă donaţii o pot face în contul RO46 BTRL 0050 1205 7265 11XX, deschis la Banca Transilvania, Agenţia Rogerius, de Fundaţia Academia Civică, Filiala Bihor.

În acelaşi cont se pot face donaţii şi pentru locuitorii din Pungeşti, Vaslui, unde Chevron a început explorarea gazelor de şist. Parte din localnici se împotrivesc însă şi rămân zilnic într-o tabără de lângă şantierul Chevron. Cei care vor face donaţii sunt rugaţi să facă menţiunea "Bihor" dacă vor să dea bani pentru activitatea de informare din judeţ, respectiv "Pungeşti", dacă doresc ca banii lor să ajungă în comuna vasluiană.