Pasagerii, între care și orădeni, care au călătorit în noaptea de duminică spre luni cu trenul CFR pe ruta Brașov - Budapesta și au încercat să respecte regulile impuse în timpul epidemiei de coronavirus au avut parte de o noapte albă. În compartimente pasagerii stăteau înghesuiți, findcă biletele s-au vândut până la ultimul, iar nici nu purtau măști, fără ca „nașii” să le facă ceva.

Trenul de noapte a pornit duminică la 19.07 din Braşov, iar pe parcursul călătoriei, mai bine de 12 ore, s-a oprit în 13 staţii, între care şi Oradea. Încă de la pornire, vagoanele erau pline de călători. În ultimul, majoritatea compartimentelor erau încărcate la maximum, adică cu şase călători, aceştia neputând, chiar şi dacă ar fi vrut, să respecte o distanţă de siguranță de minim 1.5 metri.

Printre călători s-a aflat şi reporterul BIHOREANULUI, care a călătorit în compartiment la clasa 2 cu încă cinci persoane, una dintre ele acceptând să poarte mască abia după insistențele vecinilor. Alţi pasageri purtau masca sub nas sau sub bărbie, iar după câteva ore au şi renunţat la ea, comportament adoptat şi de "naşi".

Pentru că regulile nu erau respectate, un tânăr a preferat să călătorească de la Braşov până în Cluj stând în picioare pe culoar, pentru că în compartiment nu se simţea în siguranţă. "Când am văzut că nimeni nu respectă o simplă regulă, am preferat să ies. Aici măcar mai circulă aerul", a spus băiatul.

În 15 iulie, CFR a transmis un comunicat de presă prin care anunţa că, pentru a verifica dacă regulile autorităţilor sunt respectate de călători, trenurile vor fi controlate de poliţişti de la Transporturi. Însă, pe drumul de 10 ore de la Braşov la Oradea, niciun poliţist nu a urcat în tren.

Întrebat de BIHOREANUL de ce nu suplimentează CFR garnitura pentru ca pasagerii să aibă mai mult spațiu în compartimente, Mihai Nedelcu, de la biroul de presă al CFR, a spus că de la 1 iulie s-a decis ca toate locurile din tren să fie puse în vânzare. "Rutele care au foarte mulţi călători sunt suplimentate, însă CFR poate oferi bilete pentru toate locurile dintr-un compartiment", a explicat acesta.

Chestionat și pe tema nepurtării măştii, Nedelcu a declarat că deși „purtarea măştii este obligatorie”, de fapt "controlorii nu le pot impune călătorilor să le poarte, doar să-i avertizeze. „Nu ştiu de ce ei nu o purtau corect, ar fi trebuit să o facă", a mai spus el. Cât despre lipsa poliţiştilor, nici aceasta nu a fost justificată.

Nedelcu a mai subliniat și că trenul aparţine și este întreținut de MAV Start - Căile Ferate de Stat din Ungaria, tot o firmă de stat.