"De fapt, prin aceste modificări punem în practică în totalitate noile prevederi ale legislaţiei naţionale", a explicat primarul Ilie Bolojan, într-o conferinţă de presă care a precedat şedinţa de CL.
20% de la Primărie
Programul multianual stabileşte că prioritare sunt faţadele clădirilor monument istoric. "Până în anul 2016, zona prioritară, pe care Primăria se va concentra să susţină proprietarii care-şi refac faţadele va fi zona ultracentrală, adică Pietonala, Parcul Traian, Piaţa Ferdinand şi Piaţa Unirii. În prima etapă ne concentrăm pe clădirile monument istoric. În a doua etapă, după 2016, vom susţine proiecte de reabilitare a faţadelor în tot centrul istoric", a spus edilul.
Proprietarii din aceste clădiri vor beneficia de ajutor din partea Primăriei. "Finanţăm integral documentaţia tehnică (proiectele de reabilitare şi toate autorizaţiile) şi asigurăm un grant de 20% din contravaloarea lucrărilor. Pentru diferenţa de 80%, în cazul în care nu o au proprietarii, acordăm credite, fără dobândă, doar cu rata inflaţiei, pe o perioadă de cinci ani. De asemenea, scutim pe o perioadă de cinci ani de zile după finalizarea lucrărilor proprietarii de impozitul pe clădiri", a afirmat Bolojan.
Clădirile definite ca fiind prioritare pentru reabilitare sunt monumentele Palatul Moskovits Adolf şi fii (1910-1911), Casa Poynar (1907), fostul Hotel şi Băi Rimanoczy şi fosta cafenea Royal (1892-1900), Casa Adojan I (1093), Casa Adorjan II (1904-1905), Palatul Stern (1904-1905), Palatul Apollo (1912-1914) şi Hotel Parc (construit în 1785 şi transformat în 1915).
Cu forţa...
Cei care nu vor fi de acord cu reabilitarea vor plăti scump, în concordanţă cu prevederile Legii 153/2011, modificată şi completată de Legea 146/2013. "În cazul în care, după notificările pe care le vom trimite în cursul lunii septembrie tuturor proprietarilor din zona prioritară nu ne comunică în 60 de zile intenţia de a reabilita, într-o formă sau alta, vom trece la sancţionarea acestora", a declarat primarul.
Totodată, municipalitatea are posibilitatea să-i constrângă pe proprietari să suporte reabilitarea şi dacă n-o doresc. "În cazul unor imobile importante, cum este Palatul Apollo, vom trece la reabilitarea pe cheltuiala integrală a Primăriei, urmând ca recuperarea sumelor să o facem prin valorificarea proprietăţilor pe care le au în cazul în care nu achită ratele conform prevederilor legale", a afirmat Ilie Bolojan, adăugând că în acest caz municipalitatea nu a găsit până acum o altă formulă de acţiune cu proprietarii clădirii.
Valoarea lucrării de reabilitare a faţadei şi a acoperişului Palatului Apollo este de 550.000 de euro, aceasta fiind una dintre cele mai costisitoare din centrul istoric.
De asemenea, edilul a arătat că municipalitatea întâmpină probleme şi la Casa Poynar, unde a fost semnat contractul de execuţie, însă lucrările nu pot fi demarate deoarece o parte din apartamente sunt ipotecate, iar băncile nu sunt de acord ca şi Primăria să-şi pună ipotecă (aşa cum se procedează în cazul acordării de credite pe 5 ani) pe aceste apartamente. "Sunt mai multe complicaţii, căci fiecare imobil este într-o situaţie singulară", a adăugat primarul.
Fără cazuri sociale
În conferinţa de presă, edilul a mai explicat că pentru zona ultracentrală (strada Republicii - pietonală, Parcul Traian, Piaţa Unirii, Piaţa Ferdinand), Primăria nu are o clauză de acordare a unor granturi mai mari pentru cazurile sociale. "Din punctul de vedere al Primăriei, este lipsit de logică ca pe această zonă să avem solicitări de cazuri sociale. Pentru etapa a doua, însă, după 2016, acolo într-adevăr pot fi şi astfel de cazuri şi atunci va fi posibilă şi alocarea unor granturi mai mari", a precizat acesta.
Potrivit lui Bolojan, materialul votat joi este ultimul document necesar pentru ca apoi municipalitatea să înceapă să acorde credite, respectiv să-i taxeze pe cei care nu-şi fac reabilitarea. Edilul Oradiei estimează că, dacă într-un an se vor reabilita circa 6-8 faţade, cât permite bugetul Primăriei, până în 2020, centrul oraşului şi-ar putea schimba faţa.