Consilierii locali au aprobat, joi, cu unanimitate de voturi, proiectul de modificare şi completare a Programului Multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare şi intervenţie asupra clădirilor cu valoare cultural arhitecturală situate în centrul istoric al Oradiei.

"De fapt, prin aceste modificări punem în practică în totalitate noile prevederi ale legislaţiei naţionale", a explicat primarul Ilie Bolojan, într-o conferinţă de presă care a precedat şedinţa de CL.

20% de la Primărie

Programul multianual stabileşte că prioritare sunt faţadele clădirilor monument istoric. "Până în anul 2016, zona prioritară, pe care Primăria se va concentra să susţină proprietarii care-şi refac faţadele va fi zona ultracentrală, adică Pietonala, Parcul Traian, Piaţa Ferdinand şi Piaţa Unirii. În prima etapă ne concentrăm pe clădirile monument istoric. În a doua etapă, după 2016, vom susţine proiecte de reabilitare a faţadelor în tot centrul istoric", a spus edilul.

Proprietarii din aceste clădiri vor beneficia de ajutor din partea Primăriei. "Finanţăm integral documentaţia tehnică (proiectele de reabilitare şi toate autorizaţiile) şi asigurăm un grant de 20% din contravaloarea lucrărilor. Pentru diferenţa de 80%, în cazul în care nu o au proprietarii, acordăm credite, fără dobândă, doar cu rata inflaţiei, pe o perioadă de cinci ani. De asemenea, scutim pe o perioadă de cinci ani de zile după finalizarea lucrărilor proprietarii de impozitul pe clădiri", a afirmat Bolojan.

Clădirile definite ca fiind prioritare pentru reabilitare sunt monumentele Palatul Moskovits Adolf şi fii (1910-1911), Casa Poynar (1907), fostul Hotel şi Băi Rimanoczy şi fosta cafenea Royal (1892-1900), Casa Adojan I (1093), Casa Adorjan II (1904-1905), Palatul Stern (1904-1905), Palatul Apollo (1912-1914) şi Hotel Parc (construit în 1785 şi transformat în 1915).

Cu forţa...

Cei care nu vor fi de acord cu reabilitarea vor plăti scump, în concordanţă cu prevederile Legii 153/2011, modificată şi completată de Legea 146/2013. "În cazul în care, după notificările pe care le vom trimite în cursul lunii septembrie tuturor proprietarilor din zona prioritară nu ne comunică în 60 de zile intenţia de a reabilita, într-o formă sau alta, vom trece la sancţionarea acestora", a declarat primarul.

Totodată, municipalitatea are posibilitatea să-i constrângă pe proprietari să suporte reabilitarea şi dacă n-o doresc. "În cazul unor imobile importante, cum este Palatul Apollo, vom trece la reabilitarea pe cheltuiala integrală a Primăriei, urmând ca recuperarea sumelor să o facem prin valorificarea proprietăţilor pe care le au în cazul în care nu achită ratele conform prevederilor legale", a afirmat Ilie Bolojan, adăugând că în acest caz municipalitatea nu a găsit până acum o altă formulă de acţiune cu proprietarii clădirii.

Valoarea lucrării de reabilitare a faţadei şi a acoperişului Palatului Apollo este de 550.000 de euro, aceasta fiind una dintre cele mai costisitoare din centrul istoric.

De asemenea, edilul a arătat că municipalitatea întâmpină probleme şi la Casa Poynar, unde a fost semnat contractul de execuţie, însă lucrările nu pot fi demarate deoarece o parte din apartamente sunt ipotecate, iar băncile nu sunt de acord ca şi Primăria să-şi pună ipotecă (aşa cum se procedează în cazul acordării de credite pe 5 ani) pe aceste apartamente. "Sunt mai multe complicaţii, căci fiecare imobil este într-o situaţie singulară", a adăugat primarul.

Fără cazuri sociale

În conferinţa de presă, edilul a mai explicat că pentru zona ultracentrală (strada Republicii - pietonală, Parcul Traian, Piaţa Unirii, Piaţa Ferdinand), Primăria nu are o clauză de acordare a unor granturi mai mari pentru cazurile sociale. "Din punctul de vedere al Primăriei, este lipsit de logică ca pe această zonă să avem solicitări de cazuri sociale. Pentru etapa a doua, însă, după 2016, acolo într-adevăr pot fi şi astfel de cazuri şi atunci va fi posibilă şi alocarea unor granturi mai mari", a precizat acesta.

Potrivit lui Bolojan, materialul votat joi este ultimul document necesar pentru ca apoi municipalitatea să înceapă să acorde credite, respectiv să-i taxeze pe cei care nu-şi fac reabilitarea. Edilul Oradiei estimează că, dacă într-un an se vor reabilita circa 6-8 faţade, cât permite bugetul Primăriei, până în 2020, centrul oraşului şi-ar putea schimba faţa.