Centrul Regional de Supraveghere Ecologică „Munţii Apuseni” cere Prefecturii Bihor să verifice respectarea de către executanţii lucrărilor de amenajare a malului stâng al Crişului Repede a cerinţelor din Acordul de mediu, care exclude tăierea arborilor din aval de podul Sfântul Ladislau.

Printr-o scrisoare intitulată „Doar „fraze de dânşii inventate”...”, dată publitiăţii marţi, preşedintele CRSE, Florin Budea, arată că organizaţia a cerut autorităţilor lămuriri cu privire la efectul lucrărilor pe care Primăria Oradea şi ABA „Crişuri” le desfăşoară pe malul stâng al Crişului asupra celor 54 de arbori aflaţi în zonă.

„Am primit, din partea Primăriei Municipiului Oradea, respectiv a Administraţiei Bazinale de Apă „Crişuri”, acelaşi răspuns, că „arborii vor fi protejaţi pe parcursul lucrărilor, în măsura în care nu afectează execuţia corespunzătoare a proiectului”. Considerăm că răspunsul celor două instituţii este evaziv şi ambiguu, în mod deliberat, pentru a lăsa loc bunului plac şi acţiunilor de distrugere a mediului, vizibile pentru oricine pe malul Crişului. În mod evident, „protecţia” arborilor din perimetrul lucrării e vorbă goală”, arată comuncatul ecologiştilor.

La solicitarea CRSE, Agenţia de Protecţie a Mediului Bihor a pus la dispoziţia Acordul de mediu emis încă din 27.12.2010 pentru toate lucrările ce urmau a fi efectuate pe cursul Crişului Repede. „La pagina 2 a documentului sus-amintit sunt detaliate lucrările prevăzute să se desfăşoare pe tronsonul în discuţie. Nici vorbă despre tăieri de arbori!”, atrage atenţia Budea.

„Acestea fiind spuse, cerem autorităţilor competente, inclusiv Prefecturii Judeţului Bihor, „garantul respectării legalităţii în teritoriu”, să se implice pentru a pune în acord documentele şi afirmaţiile reprezentanţilor instituţiilor implicate în acest proiect cu realitatea din teren. Cerem asta, chiar dacă e deja târziu, până când nu va fi prea târziu”, se încheie scrisoarea CRSE.

Citeşte pe aceeaşi temă: Încă un şantier în centrul Oradiei: Începe reabilitarea malului Crişului Repede pe tronsonul din dreptul Primăriei (FOTO)