Sala mare a Teatrului Regina Maria din Oradea a fost, miercuri seară, gazda unui spectacol caritabil desfăşurat în premieră pentru România, "Diamante şi box", menit să strângă fonduri pentru sportivii clubului Basti Box din Salonta.

Evenimentul a fost organizat chiar de clubul salontan, împreună cu Teatrul Regina Maria şi clubul Rotaract, şi a cuprins momente artistice, demonstraţii de box, cuvântări ale invitaţilor speciali, momente de stand-up comedy, dar şi colinde şi cântece specifice judeţului Bihor, susţinute de Ansamblul Profesionist Crişana şi colaboratori.

Absenţe nemotivate

Deşi iniţial şi-au anunţat prezenţa, până la urmă principalii invitaţi - Gabriela Szabo, ministrul Tineretului şi Sportului, Leonard Doroftei, preşedintele Federaţiei Române de Box, şi Francisc Vaştag, vicepreşedintele aceluiaşi for - nu au fost prezenţi.

Potrivit prezentatorului galei, Sebastian Silaghi, managerul clubului Basti Box, Gabriela Szabo a fost "reţinută pentru că lucrează la proiectul de buget al Guvernului" şi a trimis un mesaj celor prezenţi. În schimb, absenţa lui Leonard Doroftei şi a lui Francis Vaştag nu a putut fi motivată nici măcar de organizatori. "Nici noi nu ştim de ce nu au ajuns", a spus Silaghi.

Din partea Federaţiei Române de Box a fost prezent, totuşi, celălalt vicepreşedinte, Vasile Câtea, însoţit de antrenorii federali Valentin Vrânceanu şi Alec Năstac, doi foşti mari pugilişti ai României, care şi-au depănat amintirile pe scenă şi au scos în evidenţă importanţa practicării sportului, respectiv a boxului, "o artă nobilă". Una dintre întâmplările care a stârnit atenţia publicului a fost povestită de Alec Năstac, supranumit "Domnul KO", după ce în cariera sportivă a avut aproximativ 200 de victorii prin KO. Acesta a rememorat cum, după ce a pierdut finala Campionatului Mondial din Cuba la preferinţa arbitrilor (pentru că la puncte terminase la egalitate cu adversarul din Rusia), în anul 1974 a fost primit de preşedintele de atunci a ţării nord-americane, Fidel Castro. De altfel, cei doi au privit împreună ultimele meciuri, din public, dar informaţia nu a fost mediatizată în România la vremea respectivă, din cauza comuniştilor.

"Un astfel de eveniment nu am mai avut până acum, este o premieră în România ca boxul să fie prezentat într-un spectacol într-o asemenea instituţie şi încadrat de artişti, de aceea cred că această gală va crea un precedent şi sper ca şi alte judeţe să ia exemplul celor de aici", a declarat vicepreşedintele Federaţiei Vasile Câtea.

Muzică şi box

Actorul Şerban Borda este cel care a regizat şi prezentat spectacolul, având, la rându-i, o serie de momente care au stârnit zâmbetele şi aplauzele publicului. Între acestea, au fost prezentate şi trei meciuri demonstrative ale copiilor de la Basti Box, pe ringul special amenajat pe scenă, iar Armando cu stand-up comedy-ul susţinut a destins şi mai tare atmosfera.

În partea de final, Ansamblul Profesionist Crişana, împreună cu mai mulţi interpreţi şi alături de cunoscutul Stângaciu au susţinut un program de colinde şi muzică populară bihoreană.

La final, toţi copii şi antrenorii de la clubul Basti Box au urcat pe scenă, în aplauzele publicului.

Fondurile strânse în urma acestui spectacol caritabil vor fi repartizate pentru programul lor de pregătire şi de participare la competiţiile viitoare, după cum a declarat Sebastian Silaghi, managerul clubului şi principalul organizator.

Micii sportivi care învaţă box la clubul din Salonta provin din familii modeste, care nu au posibilitatea să-i susţină într-o carieră sportivă, iar Sebastian Silaghi le asigură - cu ajutorul unor proiecte de finanţare şi a sumelor primite de la sponsori - antrenamente, echipamente şi deplasări gratuite. "De multe ori copiii talentaţi provin din familii mai nevoiaşe, care nu-şi permit să-i susţină", a spus Silaghi, miercuri, într-o conferinţă de presă de prezentare a proiectului.