Parlamentul European a aprobat, miercuri, cu o majoritate covârșitoare, Acordul economic şi comercial UE-Canada (CETA), care va da posibilitatea românilor să călătorească fără vize în statul nord-american.

Potrivit Digi24.ro, acordul comercial UE-Canada a primit 408 voturi pentru, 254 împotrivă, iar 33 de eurodeputaţi s-au abţinut de la vot. Acordul trebuie să intre acum în procedura de ratificare la nivelul fiecărei ţări UE, ceea ce va însemna un proces destul de îndelungat.

Tocmai de aceea, Canada şi UE au convenit ca unele prevederi ale acordului să intre în vigoare înainte de încheierea procedurii, adică de la 1 aprilie. 

În aceste condiții, arată sursa citată, ridicarea vizelor pentru români - care depindea de ratificarea acestui acord - intră în vigoare, parţial, încă de la sfârşitul lunii aprilie. Este vorba despre românii care au mai fost în Canada şi au obţinut anterior viză. Ei pot intra liber în Canada de la 1 mai. Apoi, de la 1 decembrie, toţi românii vor putea călători fără vize în Canada.

Acordul a fost aprobat la aproape opt ani de la debutul negocierilor. Chiar dacă oficial este nevoie şi de acordul individual al ţărilor membre, votul din Parlamentul European va fi suficient pentru aplicarea timpurie a unor măsuri, încă din aprilie.

Digi mai notează și că CETA presupune eliminarea a 98% dintre taxele vamale valabile până acum în schimburile comerciale dintre Uniunea Europeană şi Canada. Ar însemna un plus de circa 12 miliarde de euro în vistieria Uniunii Europene, o sumă nu tocmai impresionantă având în vedere că reprezintă mai puţin de 1% din PIB-ul UE.

Printre eurodeputaţii Comisiei pentru comerţ internaţional părerile sunt împărţite când vine vorba despre necesitatea şi avantajele acestui acord.