Ca într-o piesă de teatru cu final imprevizibil şi aspru, după aproape 40 de ani de carieră, Mircea Morariu, unul dintre cei mai valoroşi profesori ai Universităţii din Oradea şi, totodată, un respectat critic de teatru, este pus la zid de mai mulţi colegi de breaslă.

Orădeanul e acuzat că a trimis obsesiv SMS-uri unor scriitori, regizori, teatrologi şi jurnalişti, de cele mai multe ori cu scopul de a-i ridiculiza, mărturii care par să contureze portretul unui hărţuitor. După ce a dat explicaţii în faţa procurorilor, Morariu e nevoit să se justifice şi colegilor din Universitate, care vor decide dacă a încălcat sau nu normele deontologice ale profesiei.

Autor necunoscut

În numărul din luna iunie al revistei literare Apostrof, scriitoarea Marta Petreu (pseudonimul literar al clujencei Marta Vartic), redactor şef al publicaţiei şi totodată profesor de istoria filosofiei la Universitatea Babeş-Bolyai, a publicat un text dur la adresa lui Morariu. Intitulat "Mircea Morariu din Oradea: «Suspectul a recunoscut săvârşirea infracţiunii»", articolul prezintă o experienţă neplăcută a scriitoarei, care în 14 luni a primit peste 100 de SMS-uri ce au deranjat-o şi îngrijorat-o deopotrivă, toate transmise de pe un număr de telefon pe care nu îl cunoştea.

Primul mesaj l-a primit în preajma Crăciunului 2017 şi l-a şters de îndată, fără să-şi închipuie că are relevanţă. Apoi au urmat altele, şi altele. "Mesajele SMS au fost multe, în orice caz peste 100. Nu pot spune cu exactitate câte, deoarece pe cele din primele luni, semnate cu nume de vechi comunişti români şi internaţionali, le-am şters. Apoi au venit alte 92 de mesaje pe care, pe măsură ce veneau, le-am predat Poliţiei Cluj. Unele au fost semnate cu nume de bărbaţi, inclusiv ale unor cunoscuţi scriitori români în viaţă, altele cu nume de femei. În toate, hărţuitorul mă tutuieşte. Era perfect informat unde mă duc şi ce urmează să fac şi îşi anunţa iminenta prezenţă", a scris profesoara.

Invitaţie în "Paradis"

Scriitoarea a reprodus câteva mesaje, ca să arate că autorul avea vădita intenţie s-o facă de ocară. "Marta, sunt nervoasă, revoltată, sufocată de indignare! Cei de la Observatorul cultural au ignorat şi romanul tău, şi cel al lui Stelică Tănase. Câtă nedreptate! Elena Vijulie", "Vai, Marta, stau în casă, afară plouă. Unii sunt la Paris, alţii la Leipzig, numai noi, romancieri ai anului 2017, stăm acasă şi mâncăm răbdări prăjite", sunt două exemple.

În martie 2018, în apropierea zilei sale de naştere, un alt SMS a speriat-o: "Am scris o minunată cronică la romanul tău. A apărut în Paradisul literar. Ţi-o arat când ajungi la noi. Mihail Petroveanu". A interpretat mesajul ca pe o ameninţare sumbră, deoarece Petroveanu, critic şi istoric literar, a murit în 1977, iar revista "Paradisul literar" nu a existat niciodată. "Era clar că mă invita să trec în lumea celor morţi", a conchis Marta Petreu.

"Terorizată, batjocorită, jignită"

Cum Codul Penal defineşte hărţuirea şi prin "comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă care, prin frecvenţă sau conţinut, îi cauzează o temere unei persoane", iar fapta se pedepseşte cu închisoarea până la 3 luni sau cu amendă penală, scriitoarea l-a reclamat procurorilor, încă din 2018, pe expeditorul anonim.

Anul acesta, la începutul lunii iunie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj a clasat dosarul, ocazie cu care Petreu a descoperit şi identitatea misteriosului autor. "Aflu că îl cheamă Mircea Morariu, că este profesor universitar şi locuieşte la Oradea. Şi că a recunoscut că el este cel care mi-a trimis, în perioada decembrie 2017 - ianuarie 2019, vreme de 14 luni calendaristice, mesaje SMS de hărţuire", a mărturisit scriitoarea, adăugând că nu îl cunoaşte pe orădean, "nu am făcut niciodată cunoştinţă cu el, nu m-am salutat cu el niciodată".

Chiar dacă Petreu l-a bagatelizat, orădeanul e un nume important în viaţa culturală a ţării: profesor de franceză la Universitatea din Oradea, de 36 de ani Morariu este un reputat critic de teatru, primind şi două premii ale Uniunii Teatrale din România.

Marta Petreu a fost contrariată de blândeţea procurorilor, după ce "vreme de un an şi câteva luni am fost terorizată, batjocorită, jignită şi umilită cu metodă", motiv pentru care a contestat ordonanţa de clasare. Anchetatorii şi-au justificat decizia prin faptul că, deşi nu a indicat un motiv concret, Morariu a recunoscut că el era expeditorul mesajelor, dar şi pentru că "este la rândul său profesor universitar şi nu are antecedente penale, ceea ce arată că este o persoană integrată în societate, iar riscul ca acţiunile suspectului să degenereze sunt scăzute".

"PR" eşuat

Ion Vartic, critic literar şi teatrologÎn articolul din "Apostrof", Marta Petreu a dezvăluit că nu este singura victimă a lui Morariu, primul care a confirmat fiind chiar soţul său, Ion Vartic (foto), la rându-i critic literar şi teatrolog. În aceeaşi publicaţie, Vartic a mărturisit că a primit zeci de mesaje de la acelaşi număr de telefon, toate semnate prin furt de identitate.

Cel mai adesea, autorul s-a semnat "Maria Andreescu, director PR", care îl invita, ca pe un novice, să se înscrie în false concursuri de recenzii literare. Evident, subminându-i cariera de aproape cinci decenii...

Dezvăluirile soţilor Vartic au declanşat o avalanşă de reacţii de susţinere. Surpriza şi mai mare a fost, însă, că mai mulţi oameni de cultură din ţară au recunoscut numărul de telefon de pe care Morariu trimitea SMS-uri (care nu este acelaşi cu numărul de telefon folosit de profesor în viaţa de zi cu zi), afirmând că la rându-le i-au fost victime şi conturând o faţă neştiută a ilustrului om de cultură.

"Me too"

regizor clujean Andrei MăjeriTânărul regizor clujean Andrei Măjeri (foto) a fost primul care a completat mărturiile. Caracterizându-l pe Morariu drept un "prădător extrem de influent", el a relatat pe Facebook că între anii 2016 şi 2018 a primit lunar unul-două mesaje cu "tot felul de dubioşenii", toate semnate cu numele unor comunişti. "Mesaje scurte de regulă: te văd, de ce faci aia, unde ai fost". A încercat să sune expeditorul, dar nu i s-a răspuns, aşa că pur şi simplu a blocat numărul. Dur, Măjeri îl numeşte pe Morariu "psihopat", în aplauzele multor prieteni de pe reţeaua de socializare.

Zeci de oameni, majoritatea actori, au comentat la postarea regizorului, spunând că ani la rând s-au confruntat cu mesaje denigratoare din partea lui Morariu, fie prin intermediul criticilor semnate de el, fie adresate direct. Dintr-un critic de temut, dar respectat, Morariu a devenit brusc, prin mărturiile acestora, un misogin care a împroşcat "găleţi cu rahat" în actriţe şi un "biet senil" care are nevoie de ajutorul psihologilor.

Viaţa ca un teatru

criticul de teatru ieşean Călin CiobotariDin celălalt capăt de ţară, criticul de teatru ieşean Călin Ciobotari (foto) a completat acuzele, arătând că în 2018 a primit "vreo 50 de mesaje semnate Stelian Tănase", prin care era îndemnat să citească diferite cărţi, apoi întrebat dacă le-a înţeles. A blocat numărul expeditorului şi, fără să spună cuiva, s-a supărat pe celebrul scriitor că-l ia în derâdere. Abia acum a aflat că, de fapt, îl tracasa Morariu. "Eu nu m-am simţit hărţuit, pentru că am dat block acelui număr de telefon şi s-a terminat. Partea prejudiciată este Stelian Tănase, l-am şi sunat să-i cer scuze că am fost supărat pe dumnealui", a spus Ciobotari BIHOREANULUI.

Ieşeanul e convins că Morariu, cu care nu mai are dialog de câteva luni fiindcă, în calitate de juraţi UNITER, au avut opinii diferite, "crede că deţine adevărul absolut", suferă de singurătate şi şi-a transformat viaţa într-o operă dramatică. "Pun povestea asta pe seama faptului că este un domn foarte singur. Pe de altă parte, lucrând atâtea decenii în zona teatrală, probabil începi să împrumuţi comportamentul acesta de personaj şi nu mai distingi clar realul de ficţional", crede Ciobotari. Se declară însă dezamăgit că un profesor de anvergura lui Morariu se face vinovat de asemenea "plăceri": "Dacă venea din partea unui politician genul ăsta de atitudine, nu se mira nimeni, dar când vine de la un intelectual rămâi uluit şi realmente dezamăgit".

Renegat

Înverşunat este şi realizatorul TVR Ionuţ Cristache, adesea criticat de Morariu, care susţine că şi el şi colegi de-ai săi au primit mesaje de la acesta, tot fără a şti cine este autorul, până la dezvăluirea Martei Petreu. Cristache a deconspirat un singur SMS ("Astăzi de la ora 21 iar va puţi a căcat pe TVR 1") şi a transmis Universităţii din Oradea o sesizare, cerând măsuri împotriva criticului.

rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău"Am demarat o anchetă, pentru a vedea dacă domnul Morariu a încălcat sau nu normele deontologice. Este regretabil că s-a ajuns aici", spune rectorul Constantin Bungău (foto). După decenii în care nu i s-a adus niciun reproş, profesorul a ajuns să fie cercetat înainte de pensionare.

Criticul de teatru nu este renegat doar de cei pe care i-a încondeiat până acum. Ziarul Adevărul, unde de ani buni semna editoriale şi cronici, a anunţat că a încheiat colaborarea cu orădeanul. La fel a decis şi conducerea revistei "Teatrul azi", iar pe site-ul contributors.ro, unde publica opinii, însuşi Morariu şi-a anunţat cititorii că a suspendat colaborarea.

Doar nişte farse...

Portretizat ca un hărţuitor, Mircea Morariu se apară spunând că este departe de a fi un maniac. "Mesajele mele se subsumează farsei, care are o istorie în artă şi în teatru. Nu e vorba de niciun text în care să fie vreo insultă sau ameninţare. Poate e vorba de un simţ al umorului exacerbat, poate unele mesaje ating şi zona umorului negru, numai că şi umorul negru este o categorie estetică", a mărturisit criticul de teatru BIHOREANULUI.

Refuzând să spună cui a mai trimis astfel de mesaje, Morariu susţine că dacă cineva i-ar fi cerut să nu mai trimită SMS-urile s-ar fi oprit. "Îi consideram oameni inteligenţi şi cu simţul umorului. Acum văd că sunt nişte resentimentari care mai au mult până să înţeleagă că viaţa trebuie privită şi cu o oarecare detaşare".

Profesorul ţine să completeze, la rându-i, portretele celor care îl contestă. Despre Măjeri arată că, taman cu o zi înainte de destăinuirea făcută pe Facebook, i-a cerut cu nonşalanţă să-i corecteze un text scris în limba română, despre Ciobotari zice că a uitat "cât l-am ajutat", iar despre Ion Vartic că el însuşi are reputaţia unui amator de farse.

Morariu recunoaşte că şi-ar dori ca acest episod nefast să se fi încheiat şi să nu mai trebuiască să dea explicaţii. Probabil că i-ar plăcea şi să afle, într-o zi, că întreg scandalul este o mare farsă. Spre ghinionul său, însă, nimeni nu prea râde...


REACŢII DE PE MARGINE
Rezervă la UNITER

Între cei care l-au criticat aspru pe Mircea Morariu sunt şi alte persoane publice. Politologul Vladimir Tismăneanu, până acum un fan al articolelor semnate de orădean, a condamnat "supliciul psihologic" la care a fost supusă Marta Petreu, iar istoricul Marius Oprea a scris pe site-ul Mediafax că Morariu este un epigon al lui Corneliu Vadim Tudor "cu tricou #rezist" şi care "nu are toate ţiglele pe casă".

O reacţie publică a avut şi Ion Caramitru (foto), preşedintele UNITER, dar mult mai rezervată. "Încerc să-mi explic şi nu reuşesc. Caut justificări metafizice, psihologice, de tot felul, şi nu ajung nicăieri. Mă apucă şi râsu’ şi plânsu’, vorba poetului, încercând să pricep ceva", a transmis actorul. În opinia sa, Morariu trebuie să dea explicaţii studenţilor şi membrilor comunităţii teatrale, dar nu a anunţat vreo sancţiune din partea UNITER.