Bu-hu-hu! Cu arbori mari, care asigură umbra atât de căutată în zilele de vară, Parcul 1 Decembrie este un loc frecventat nu doar de orădeni, ci mai nou și de... bufnițe.

Zilele trecute, printre frunzele unui copac stătea ascuns un frumos exemplar de ciuf de pădure, care privea mirat trecătorii. De parcă doar locul lui era acolo, nu și al oamenilor...

Specialiștii spun că ciufii de pădure, chiar dacă nu sunt o prezență obișnuită în orașe, se „mută” aici, dependenți fiind de cuiburile ciorilor. „Sunt prezenți cam în fiecare colonie de cioară de semănătură, cum e cea din Parcul 1 Decembrie, sau lângă noul Muzeu al Țării Crișurilor, în Piața București, pe malul Peței lângă podul din Cantemir, în cimitirul Rulikowski. Estimez că sunt 10-20 de perechi în tot orașul, poate chiar mai mulți”, a declarat ornitogolul Nagy Attila, specialistul în cadrul Grupului Milvus.

În 2019, Milvus a făcut, cu ajutorul voluntarilor, și un „inventar” al ciufilor de pădure din România, întocmind apoi și o hartă (foto jos)

Totodată, același ONG a dezvoltat o aplicație, „Determinatorul de păsări”, cu ajutorul căreia oricine primește ajutor pentru identificarea a speciilor de păsări din țara noastră. Aplicația este disponibilă în magazinul de aplicații Android. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!