N-a fost niciodată în ţările nordice, nu a condus niciodată o sanie trasă de câini, ba nici măcar nu prea poate pronunţa "Fjallraven", numele competiţiei extrem de dure la care vrea să participe. Dar toate acestea o fac şi mai ambiţioasă!

Ioana Negruţ, o orădeancă de 25 de ani, le cere românilor să îşi "cheltuie" câteva minute din viaţă pentru a-i da votul care s-o trimită la primăvară în tundra norvegiană, într-o cursă de patru zile, pe o lungime de peste 300 de kilometri, într-o sanie trasă de câini.

Pe cont propriu

"Vreau să am o viaţă la intensitate maximă, trăită cu pasiune şi în afara zonei de confort", spune Ioana Negruţ, pe un ton cât se poate de serios. Şefă de promoţie a Facultăţii de Ştiinţe Economice din Cluj, pe care a absolvit-o în 2011, tânăra a părăsit de mult "zona de confort".

La terminarea facultăţii a vrut musai să-şi continue studiile în Elveţia. A fost acceptată, dar n-a găsit o bursă pentru plata şcolarizării. "Părinţii mei au luat un credit ca să-mi dea bani cât să-mi ajungă trei luni. Şi am plecat, plină de speranţă şi incertitudine", povesteşte Ioana. Şi s-a descurcat: şi-a găsit un job chiar la universitatea unde învăţa, iar acum este asistent. De trei ani, se întreţine singură în Zurich, convingându-se că niciun vis nu este irealizabil.

Alegere subită

Ioana poate spune că în Elveţia a descoperit gustul aventurii. A făcut numeroase drumeţii în Alpi, unde s-a apucat de "via ferrata", un tip aparte de căţărări pe munte, în zone foarte stâncoase. "Aşa mă deconectez de la toate problemele, pentru că acest sport necesită multă concentrare şi atenţie", explică tânăra.

În urmă cu câteva săptămâni, în timp ce se "dădea" pe internet, a aflat, din întâmplare, despre concursul Fjallraven Polar, organizat în Scandinavia de un producător de echipamente sportive ce poartă acest nume. Concursul constă într-o cursă de 330 de kilometri pentru sănii trase de câini, pornind din Signaldalen, nordul Norvegiei, până în Jukkasjarvi, Suedia.

Întrecerea este deschisă "oamenilor normali, cu locuri de muncă normale", pentru ca aceştia să prindă curaj să descopere frumuseţea vieţii sălbatice pe timp de iarnă, dar şi să afle că oricine poate trece printr-o astfel de aventură, dacă este echipat adecvat şi are cunoştinţele necesare. Aproape instantaneu, Ioana a şi decis să se înscrie.

Sanie cu zurgălăi

În concurs, singurul mijloc de transport permis este sania trasă de câini. Ioana n-a mai condus niciodată un astfel de atelaj, dar nici nu se teme de necunoscut. "Există profesionişti care te asistă şi instructori care te învaţă cum să comunici cu câinii", explică ea, adăugând că specialiştii intervin doar în cazul în care concurenţii nu se descurcă singuri. În rest, fiecare este pe cont propriu!

Timp de patru zile, participanţii vor vedea numai zăpadă şi, bineînţeles, vor dormi tot în zăpadă, în cort. Echipamentele necesare - haine, rucsaci şi cort - vor fi asigurate de organizatori, care vor plăti şi transportul concurenţilor spre Norvegia, iar apoi spre casă.

Singurul impediment pentru Ioana este că, odată ce s-a înscris în concurs, are nevoie să fie şi selectată. În concurs sunt acceptaţi doar 20 de oameni din lumea întreagă. Fiecare pretendent a trebuit să posteze pe site-ul evenimentului un clip video şi un text prin care să argumenteze că merită să devină concurent, iar organizatorii vor alege 10 dintre ei. Ceilalţi 10 vor deveni automat concurenţi, în baza voturilor pe care le vor primi de la vizitatorii site-ului.

Votaţi Ioana!

Dintre cei 20 de concurenţi, 18 vor fi din Suedia, Norvegia, Finlanda, Danemarca, ţările Benelux, Germania, Marea Britanie şi SUA (state cu locuri asigurate din start), iar ceilalţi doi din "Alte ţări", categorie ce cuprinde şi România. Până vineri, în concurs erau 112 înscrişi din "alte ţări", iar orădeanca, de altfel singura româncă doritoare, era clasată pe locul 28 după numărul de voturi primite. Ioana mai poate fi votată până pe 12 decembrie, aşa că are şanse reale să urce în topul clasamentului şi, de ce nu, să se claseze între primii doi pretendenţi, pentru a fi admisă în concurs.

Românii care vor să o susţină prin noi voturi trebuie doar să intre pe site-ul www.fjallravenpolar.com. Pot vota doar cei care au un cont activ de Facebook. "Îi rog să mă ajute, mult-mult de tot. Deja încerc să-mi imaginez experienţa pe care aş putea s-o am. Ger, nas roşu, cort, sănii, competiţie, natură superbă, epuizare - sunt lucruri care mă fac să simt că trăiesc", e entuziasmată tânăra orădeancă.

Speră din toată inima că va ajunge să trăiască marea aventură a vieţii, doar să fie ajutată de ai ei cu un simplu click. Se poate?...