Ca proaspăt absolvent de facultate, să-ţi găseşti un loc de muncă adecvat pregătirii e o adevărată aventură, iar în sistemul public cu atât mai mult. Regula este valabilă, însă, doar pentru muritorii de rând. Pentru că, dacă eşti neamul cuiva sus pus, problemele sunt ca rezolvate. Iar uneori mânăriile se fac fără perdea!

După ce în urmă cu câţiva ani şi-a plasat fiica pe un post de "frecător de mentă" la Maternitate, şeful Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Marius Pîrcioagă, a vrut să-şi mute acum odrasla la Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SAJ), unde tocmai şi-a "uns" prietenul director!

Deşi foştii colegi nu au cuvinte de laudă la adresa ei şi, mai mult, chiar a fost sancţionată pentru că nu şi-a făcut treaba, Anna Maria Braun a fost totuşi detaşată, fiind considerată "candidatul perfect" pe un post la resurse umane, de care nici măcar nu era nevoie.

Schimbare portocalie

În urmă cu nici o lună, Ambulanţa Bihor era "în focuri", după ce şeful DSP, dr. Marius Pîrcioagă, o demitea, peste noapte, pe manageriţa Daniela Petrişor. Anunţul era surprinzător. Recentul control al Ministerului Sănătăţii nu găsise nereguli serioase, dar cu toate acestea directorul DSP decreta că Petrişor asigură un management defectuos, drept pentru care a mazilit-o începând cu 20 iunie.

Încă de atunci exista suspiciunea că noul manager interimar, dr. George Gălbineanu, apropiat al PDL, era pus în funcţie de Pîrcioagă pentru a-i netezi calea spre funcţia de manager, la concursul ce va urma în curând. Suspiciunile s-au confirmat în câteva zile, când Gălbineanu şi-a "cadorisit" binefăcătorul angajându-i fiica referent în resurse umane.

Fata şefului

01 Anna Maria_trimitere.jpgÎn vârstă de 28 de ani, Anna Maria Braun (foto) a lucrat la Maternitate, sub conducerea fostei directoare Liana Antal. Absolventă de Jurnalism, a fost purtător de cuvânt o bună bucată de vreme, fără să fi comunicat însă deloc cu presa. În mai 2010 a ajuns la compartimentul de resurse umane, ca inspector de specialitate gradul doi. "Era isteaţă, îi mergea mintea, dar se limita să execute ordinele primite. În rest, îşi lua un aer superior faţă de celelalte colege, că era fata şefului", spune o fostă colegă.

Când conducerea Maternităţii a fost preluată de inginerul Gavrilă Grebenişan şi de echipa sa, protejatei lui Antal nu i-a mai mers. În aprilie 2011, fata a fost chiar sancţionată cu avertisment scris pentru "refuzul nejustificat de a îndeplini sarcinile şi atribuţiile de serviciu". Concret, i s-a imputat că nu a întocmit şi transmis la ITM Bihor registrul de evidenţă al salariaţilor spitalului. În loc să-şi recunoască vina, fata lui Pîrcioagă a zis că nu era treaba ei s-o facă, în ciuda obligaţiilor din fişa postului.

Luna trecută, când Maternitatea a devenit secţie a Spitalului Judeţean, schema de personal a trebuit redimensionată. Cum postul ei s-a desfiinţat, conducerea de atunci a Judeţeanului i-a oferit repede un post liber, ca secretară la Unitatea de Primire a Urgenţelor, la care însă fata n-a trebuit să se coboare, fiindcă de la 1 iulie a "promovat" la Ambulanţă.

Transfer pe ascuns

02 Gheorghe Chis.jpgPe 30 iunie, comitetul director al SAJ (format din manager, director medical, director economic, jurist, director tehnic, asistent şef şi lider sindical) decidea angajarea lui Braun pe post de referent resurse umane. Coincidenţă sau nu, de la şedinţă a lipsit tocmai liderul de sindicat Gheorghe Chiş (foto), cunoscut ca adversar al lui Pîrcioagă. "Au profitat că eram în concediu şi nu m-au chemat, cum au făcut-o altă dată. Eu, ca reprezentant sindical, nu am fost consultat", declară Chiş.

Legal, detaşarea de la Judeţean era permisă, doar că un nou angajat la Resursele Umane de la SAJ nu se mai justifica. Acolo există deja patru angajate, iar în plus, anul acesta bugetul instituţiei e mai mic cu 15-20%. De altfel, luna trecută, într-o videoconferinţă la care au participat liderul sindical, fostul manager Daniela Petrişor şi şeful DSP Marius Pîrcioagă, secretarul de stat responsabil cu medicina de urgenţă, Raed Arafat, a şi recomandat ca angajările să se facă doar cu personal operativ şi doar în cazuri execepţionale, discutate punctual.

Or, în cazul Annei Maria Braun, procedura n-a fost respectată! Abia săptămâna trecută, când a revenit la serviciu, Chiş a aflat că fiica lui Pîrcioagă lucrează la SAJ, fără ca Ministerul să ştie. Aşa că l-a sesizat el...

Nu e corect!

02 raed arafat.jpgŞi nu fără rezultat. Secretarul de stat a şi mobilizat comitetul director al SAJ să revoce, vinerea trecută, detaşarea Annei Maria Braun. Contactat de BIHOREANUL, Arafat a recunoscut că transferul nu a fost în regulă, astfel că ministrul Cseke Attila a dispus întreruperea lui.

"Detaşarea nu a fost ilegală, dar nu a fost corectă pentru că la Ambulanţă nu e nevoie de personal auxiliar, ci de personal operativ", a spus Arafat, adminţând că la baza deciziei a fost suspiciunea de nepotism. "Tocmai de aici a plecat această decizie. Dar, chiar dacă nu era fiica şefului DSP, tot nu era corectă detaşarea", a punctat secretarul de stat.

Bâlbe şi minciuni

Managerul de la Ambulanţă se scuză că nu ştia despre recomandările Ministerului, deoarece nu participase la videoconferinţa cu Arafat. În schimb, şeful DSP cunoştea perfect situaţia! Dar, în loc să se abţină, mai ales că era într-un vădit conflict de interese, a tras sforile ca fiica lui să fie detaşată!

Pus să explice situaţia, Gălbineanu susţine că transferul Annei Maria Braun s-ar fi impus prin faptul că SAJ urmează să se reorganizeze în două compartimente - unul de urgenţă şi transport medical şi celălalt pentru transport asistat şi asistenţă medicală la domiciliu - cu bugete distincte. "Avem probleme pe resurse umane. Am solicitat DSP şi Spitalului Judeţean detaşarea pe post a unui referent cu studii superioare în domeniul resurselor umane", zice Gălbineanu, pozând iniţial în imparţial, pentru ca mai apoi, pus în faţa descoperirilor BIHOREANULUI, să recunoască că, de fapt, a solicitat-o nominal pe Braun.

"Era un necesar, realmente. Ana Maria Braun e o persoană cu expertiză în domeniul resurselor umane", a spus directorul. Gălbineanu a ridicat însă din umeri când reporterul l-a întrebat cum poate fi sigur de "expertiza" fetei, având în vedere ce a lucrat până acum şi problemele din trecut. La fel a reacţionat şi când a fost întrebat de ce nu a făcut concurs şi a preferat să o ceară taman pe Braun. Nu cumva, prin gestul curtenitor, a vrut să-i mulţumească prietenului Pîrcioagă că l-a pus şef? "Nu intru în detalii. Mă tot încolţiţi să răspund cu da sau nu, dar haieţi să încheiem discuţia", a tranşat managerul dialogul.

Fuga de presă

BIHOREANUL a încercat să obţină şi punctul de vedere al şefului DSP Bihor, însă doctorul Pîrcioagă s-a ascuns şi a preferat să nu răspundă insistenţelor telefonice repetate, precum şi mesajelor transmise de reporter prin secretara sa şi prin purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Nici Ana Maria Braun nu a fost de găsit. De altfel, vinerea trecută, tânăra nici nu s-a mai dus la Ambulanţă, solicitând reprimirea la UPU. "Am aflat că a trimis o cerere prin fax, după încheierea programului, solicitând reîncadrarea, respectiv încetarea detaşării cu data de azi (n.r. vineri), dar cazul ei va fi discutat abia de luni", a spus managerul Spitalului Judeţean, Gavrilă Grebenişan.

Într-o ţară normală ar părea ciudat, la noi în schimb e cât se poate de străveziu de ce o tânără ca Ana Maria Braun se zbate cu disperare să rămână într-un sector bugetar prost finanţat. Cert e că, cu asemenea metehne şi astfel de personaje, reforma sistemului sanitar va fi în continuare parazitată de tot soiul de boli fără leac. Cu nepotismul şi corupţia la loc de "cinste"...


SĂNĂTATE ÎN FAMILIE
Nepotism în floare

Sindicalistul Gheorghe Chiş susţine că şeful DSP, dr. Marius Pîrcioagă, e un tip cu care nu se poate colabora şi încearcă să îşi impună deciziile cu orice preţ. Anul trecut, de pildă, şi-a "reintrodus" la Ambulanţă soţia, pe Rozalia Pîrcioagă, care plecase cu scandal pe vremea când manager era dr. Tiberiu Bondar. "Pun sub semnul întrebării şi modul în care a revenit soţia domnului Pîrcioagă înapoi la Ambulanţă. Ea a plecat în urmă cu 5 ani, după ce nu a mai fost director medical. Între timp, domnul Pîrcioagă a venit şef la DSP şi ne-am trezit cu o decizie discutabilă dată de DSP, cu ea încadrată în post de medic coordonator de tură", acuză Chiş.

Culmea este că şi liderul sindical e acuzat de dr. Gălbineanu că şi-a adus fiica la Serviciul de Statistică al SAJ. Ce nu zice, însă, managerul e că Delia Chiş a obţinut postul prin concurs, la concurenţă cu o apropiată a familiei Pîrcioagă.