Muncitorii firmei care a primit contractul de reabilitare a clădirii monument istoric a Primăriei Oradea au început, miercuri, demontarea schelelor de pe faţada nordică, unde au finalizat renovarea. Urmează, potrivit unui comunicat transmis de municipalitate, montarea lor pe faţada dinspre Piaţa Unirii pentru continuarea lucrărilor. 

"Prin aceste lucrări de reabilitare se doreşte punerea în valoare a unui monument istoric reprezentativ pentru zestrea arhitecturală a oraşului. Lucrările au demarat în septembrie 2019, executantul lucrării, S.C. Euras S.R.L. din Satu-Mare, atacând faţada dinspre strada Tudor Vladimirescu, iar ulterior holul central şi curtea interioară înspre Poliţia Locală", se arată în comunicatul Primăriei. 

După refacerea faţadei şi instalarea corpurilor de iluminat arhitectural pe faţada nordică, constructorul va trece în perioada următoare la înlocuirea tâmplăriilor degradate. Totodată, continuă şi lucrările de amenajare din interior, concentrate în această perioadă pe holul principal de acces, unde constructorul lucrează la finisarea ornamentelor parietale cu foiţă de aur, la reţeaua aferentă sistemului de monitorizare cu camera video şi la sistemul de acces pentru persoanele cu deficienţe locomotorii, platforma specială de ridicat fiind montată. 

De asemenea, subliniază reprezentanţii municipalităţii, se va reface pardoseala de mozaic, se va curăţa şi lustrui placajul din marmură al scărilor şi balustrada din marmură, se va reabilita uşa de acces principală, pe lângă reabilitarea instalaţiilor electrice de curenţi tari şi curenţi slabi, respectiv revizuirea iluminatului cu corpuri de iluminat florescente.

Lucrările interioare vor continua în zona coridorului principal de la etajul 1 cuprins între biroul primarului şi al viceprimarului, Sala Mare Traian Moşoiu, Sala Mică Rimler Károly şi anticamera acesteia, biroul primarului şi al consilierilor primarului.

Lucrările, contractate pe o perioadă de 18 luni, sunt executate de S.C. Euras S.R.L. Valorea investiţiei, fără TVA, se ridică la 14.840.000 lei.

Clădirea are o suprafaţă construită de 3.605 metri pătraţi, iar contractul prevede: reabilitarea faţadelor exterioare şi interioare, inclusiv a Turnului Primăriei, amenajarea unor spaţii din cadrul clădirii Primăriei (aripa dinspre Piaţa Unirii) cu destinaţie turistică, readucerea la forma iniţială a sălii de consiliu "Traian Moşoiu" şi consolidarea cupolei, readucerea la forma iniţială a acoperişului clădirii la aripa dinspre Piaţa Unirii, partea centrală şi aripile laterale, precum şi realizarea unor reparaţii la întreg acoperişul clădirii.