Considerând că degeaba sunt reabilitate faţadele clădirilor din centrul oraşului dacă rămân ascunse după cabluri groase cât pumnul, primarul Ilie Bolojan vrea să oblige furnizorii de utilităţi ca în termen de trei ani să-şi îngroape reţelele în canale tehnice.

De asemenea, Primăria somează proprietarii să-şi demonteze de pe faţade şi aparatele de aer condiţionat, toate fiind puse fără avize urbanistice şi urâţind clădirile.

Tarife unice

Bolojan va propune Consiliului Local ca municipalitatea să încheie, prin licitaţie, un parteneriat public-privat cu o companie dispusă să construiască toate canalele tehnice necesare cablurilor.

"Firma va amenaja canalele tehnice pe cheltuiala ei şi îşi va recupera investiţia din chiriile aplicate operatorilor care îşi vor trage cablurile pe aici. Chiriile pentru canalele tehnice sunt stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, aşa că nu se poate pune problema niciunui abuz", a explicat edilul. Canalele tehnice vor fi complet acoperite, având pe alocuri guri de vizitare pentru servicii de mentenanţă.

Somaţii

Tot ca să "cureţe" centrul oraşului, Primăria a luat în colimator şi aparatele de aer condiţionat de pe faţade. Municipalitatea a somat deja 60 de proprietari să-şi demonteze aceste aparate, iar alţi 30 de orădeni au primit avertismente în acest sens.

Conform regulamentului de întreţinere a faţadelor, montarea aparatelor de acest tip este interzisă pe pereţii exteriori, drept urmare proprietarii nu au avize pentru ele. Până acum, niciun orădean nu a fost amendat pentru încălcarea regulamentului, iar mulţi dintre locuitorii de pe Republicii au început să se conformeze. Există însă şi proprietari care au contestat în instanţă avertismentele, cerând să-şi poată ţine aparatele de aer condiţionat pe faţade.

Dacă ambele măsuri ale municipalităţii îşi vor atinge scopul, câştigul va fi, totuşi, al tuturor orădenilor. Şi al turiştilor deopotrivă.