Faceţi cunoştinţă cu Alin Epure! Nu crede în imposibil, ci în orele lungi de muncă. "Aşa se obţine celebritatea", râde el, referindu-se la faptul că recent a fost desemnat inginerul anului în unul dintre cele mai bogate oraşe din lume.

Dezamăgit de cutumele româneşti, orădeanul în vârstă de 42 de ani a acceptat acum doi ani un job în Dubai, la o multinaţională pentru care lucrează la proiecte complexe şi impresionante, precum decorarea clădirii Operei cu o fântână de mare spectaculozitate şi exinderea celui mai celebru mall construit în lumea arabă.

Pus pe treabă

Deşi s-a născut la Haţeg, în judeţul Hunedoara, Alin Epure se consideră orădean get-beget, mutându-se în oraşul de pe Crişul Repede la începutul studenţiei. Înscris iniţial la Facultatea de Administraţie Publică, Alin a renunţat ulterior la ea pentru Ingineria Mediului.

"Partea asta cu administraţia suna bine, dar apoi mi-am dat seama că n-aş fi bun de funcţionar. Eram rebel, aveam şi plete", îşi aminteşte el. În schimb, ingineria i s-a potrivit la fix. "Voiam să-mi deschid propria firmă de proiectare, le spuneam şi profesorilor în facultate", adaugă Alin, care după absolvire a făcut un masterat în inginerie mecanică la Cluj-Napoca.

Orădeanul a lucrat iniţial cu mai multe companii din ţară, iar în 2007 şi-a deschis propria firmă de proiectare şi consultanţă în instalaţii, HVAC Sistem SRL. "M-am axat în principal pe partea de ventilaţii, unde la vremea aceea era un mare gol în Oradea", spune el.

Prin firma sa, Alin a lucrat la terminalul Aeroportului Internaţional din Oradea, unde nu s-a ocupat doar de instalaţii, ci şi de partea de design. A conceput, de asemenea, lucrările de instalaţii la ferma de sturioni a companiei Gavella din Borş şi a gândit sistemul de ventilaţie din Aquapark-ul Nymphaea construit de municipalitate.

Spre Orient

În 2014, Alin a decis să părăsească România, luându-şi o slujbă în Emiratele Arabe Unite, în Dubai. "Cred că meseria de inginer este deosebit de importantă. Mi-a fost lehamite de lupta dintre firmele de proiectare de aici, care se concurau în preţuri cât mai mici, în loc să impună un standard de calitate cât mai mare", explică el.

Având nevoie de ingineri experimentaţi, multinaţionala Balfour Beatty, fondată în Marea Britanie, l-a ofertat, iar el n-a stat pe gânduri. Deşi recunoaşte că nu i-a fost tocmai uşor să se adapteze, acum, când este project manager peste divizia de instalaţii a companiei BK Gulf, Alin nu regretă deloc decizia. "În Dubai e cu totul diferit faţă de munca în România. E multă birocraţie, dar şi standardele sunt înalte", zice orădeanul, care, între timp, şi-a mutat în Dubai inclusiv soţia şi fiica.

Spectacolul apei

În decembrie, publicaţia MEP (Mechanical Electrical Plumbing) Middle East, parte a unei reţele internaţionale de reviste profesionale, l-a premiat pe Alin Epure cu distincţia "inginerul mecanic al anului 2016". Iar meritele nu-i sunt puţine.

Recent, sub coordonarea lui Alin a fost finalizată prima dintre cele două fântâni arteziene proiectate în faţa Operei din Dubai. Fântâna Allegro este unică în lume, cu 600 de jeturi care în fiecare secundă ridică la o înălţime de 6 metri nu mai puţin de 5.000 litri de apă, coregrafia fiind completată cu 1.200 de lumini-led multicolore. "Am lucrat 10 luni doar la documentaţie, desene şi soluţii tehnice", explică Alin.

Între timp, orădeanul a primit sub supraveghere întregul proiect al fântânilor din jurul Operei, care include şi amenajarea uneia care să lase impresia că edificiul, conceput în formă de barcă, pluteşte. Şi nu face concesii. "O fântână arteziană trebuie să fie o lucrare de artă, nu ce vedem noi în Oradea şi în ţară", zice el. Nu poate să spună cât costă toată "distracţia", ci doar că e vorba de sume mari: "Cu investiţia de aici s-ar fi putut rezolva reţelele de canalizare în 10-15 sate din Bihor". Altfel spus, multe milioane de euro...

Mai bine-n Emirate…

Întrucât s-a descurcat exemplar într-un proiect complex, şefii companiei BK Gulf i-au rezervat lui Alin funcţia de specialist în fântâni arteziene. "Ceea ce se vede de afară e doar o parte, cea frumoasă. Dedesubt şi în subsolul Operei sunt kilometri de cabluri, sute de metri de ţevi, 16 pompe, două bazine de apă. E ca şi cum ţi-ai deschide I-Phone-ul şi ai vedea circuitele din spate", povesteşte inginerul.

În curând, Alin se va întoarce la un proiect cu care a făcut cunoştinţă în 2014, şi anume extinderea celui mai mare mall din lume, Dubai Mall, întins pe 100.000 mp. "Până voi avea de lucru aici nu am de gând să mă întorc în ţară. În România aveam de lucru 3-4 luni pe an şi umblam tot atâta să-mi recuperez banii", explică el motivul.

Aşa că, de ce n-ar rămâne acolo unde munca şi talentul îi sunt apreciate şi bine plătite? Fie şi la 5.000 de kilometri depărtare de casă...