În doar câteva luni, FC Bihor a crescut cât alţii în ani. Pentru echipa fanion a judeţului victoria din partida cu CS Mureşul Deva a reaprins speranţa unei promovări în Liga I, pe care orădenii o aşteaptă de mulţi ani.

Şanse sunt. Avem o echipă tânără, de perspectivă, care poate readuce Oradea în circuitul fotbalului românesc din primul eşalon, repetând astfel performanţa realizată de FC Bihor în 2003...

Dubla lui Adrian

FC Bihor a mai bifat sâmbătă un succes în acest tur de campionat, reuşind să se menţină printre echipele care deţin şanse reale de promovare. Cu un lot tânăr, care promite, echipa orădeană deţine suficiente resurse de progres pentru a viza o clasare pe unul dintre locurile promovabile.

Dacă în campionatul trecut FC Bihor s-a clasat abia pe locul 9, cu 42 de puncte, obţinând doar 10 victorii din 32 de meciuri disputate, acum, echipa orădeană a obţinut deja 7 victorii din 12 meciuri jucate, contabilizând numai două înfrângeri şi ocupând locul 3 în clasament, la un punct de Voinţa Sibiu şi două de CS Mioveni.

Iar sorţii par favorabili. Cu toate că sâmbătă n-a avut o evoluţie de excepţie, FC Bihor a dovedit un pragmatism remarcabil, ce i-a adus şi de data aceasta cele 3 puncte puse în joc. La fel ca în ultimele etape, artizanul victoriei a fost internaţionalul de juniori Adrian Mărkuş, autor al ambelor goluri. Atacantul a marcat cu capul în minutul 6, în urma unei lovituri libere executate de Deaconescu, pentru ca în minutul 42 să sancţioneze o ezitare a apărării adverse, lobând o minge peste portarul Pîrvu, ieşit dintre buturi.

"Este un jucător determinant pentru FC Bihor, care are un viitor frumos în fotbal. Este stilul de atacant pursânge, care nu ratează atunci când se află în poziţie de gol şi asta îl face cu atât mai valoros", a remarcat fostul selecţioner Emerich Ienei, prezent la meci. Din păcate, celălat internaţional de juniori, Andrei Florean s-a accidentat în minutul 37, fiind obligat să părăsească terenul.

Oradea are viitor

Pentru tehnicianul FC Bihor, Gheorghe Ghiţ, victoria din meciul cu Mureşul Deva confirmă progresul realizat în ultima perioadă. "Echipa creşte de la un meci la altul. Suntem o echipă pragmatică şi acest lucru s-a văzut la Slobozia (n.r - meci încheiat cu 2-2) şi acum, pe teren propriu. Reuşim să marcăm, chiar dacă am avut mai puţine ocazii de gol, şi asta dovedeşte maturitate în joc", a declarat antrenourl la conferinţa de presă, subliniind importanţa celor 3 puncte obţinute. "Suntem acolo unde ne-am propus, între primele clasate, şi sper să rămânem tot acolo şi la finalul turului", a punctat Ghiţ.

Până una-alta, cert este că evoluţiile şi rezultatele înregistrate de gruparea orădeană în acest tur de campionat, coroborate cu rezultatele celorlalte echipe, pot schimba obiectivul stabilit la începutul campionatului, de a obţine un loc între primele 5 echipe. Cu o fortificare a lotului în pauza competiţională şi având şansa de partea ei, echipa orădeană ar putea aborda promovarea mai repede decât şi-a propus finanţatorul Marius Vizer, care preconiza că va ajunge acolo abia la finalul ediţiei 2010-2011.

Cum mai sunt de disputat doar două etape, cu Petrolul Ploieşti în deplasare şi Gaz Metan CFR Craiova pe teren propriu, FC Bihor are toate şansele să încheie turul cu o zestre de puncte suficient de mare încât să pregătească partea a doua a campionatului mult mai determinată!


"Aveţi un lot de jucători de mare perspectivă. Cu ei, Oradea are viitor în fotbal, iar acest lucru este cel mai mare câştig al clubului FC Bihor. Mărkuş, Florean, Coroian, Pop Florin şi Popa Mădălin sunt nume de care vom mai auzi în viitor"

Marcel Coraş, observator al FRF, fost antrenor al FC Bihor în perioada în care echipa era patronată de Viorel Ştiube


14 Mircea Fratica.jpgMANAGER NOU
Pleacă Marinescu, vine Frăţică

Contractul de management între FC Bihor şi Centrul de Fotbal Liberty, patronat de Marius Vizer, l-a adus în această vară în funcţia de manager general pe sensei Florentin Marinescu, reputat specialist în arte marţiale. Din motive personale, Marinescu a renunţat însă la funcţia deţinută, în locul lui fiind numit Mircea Frăţică (foto), campion european şi primul medaliat al judo-ului românesc la Jocurile Olimpice, un om de sport care, deşi provine tot din lumea artelor marţiale, nu este străin de fotbal. Atribuţiile lui Frăţică se referă la managementul clubului pe perioada în care contractul dintre cele două părţi va fi în vigoare.


"Am sperat la mai mult"

CS Mureşul Deva nu a reuşit să repete performanţele înregistrate în ultimele două etape când a terminat la egalitate cu ACU Arad şi CS Mioveni. "Nu am reuşit să legăm trei rezultate favorabile aşa cum ne-am propus. Am sperat că la Oradea să nu pierdem, dar am primit gol repede şi nu ne-am mai revenit. Suntem o echipă cu un lot redus, cu 13 jucători pe care-i folosim în toate jocurile, iar acest lucru s-a văzut. Sper ca în etapa viitoare să câştigăm partida cu CSM Râmnicu Vâlcea pentru a ne păstra şansele al evitarea retrogradări", a spus antrenorul Elek Szemely, care a fost înscris şi ca jucător pe foaia de arbitraj.


FC Bihor - CS Mureşul Deva 2-0 (2-0)

A marcat: Mărkuş (minutele 6 şi 42)

Stadion Iuliu Bodola din Oradea; spectatori 1.000

FC Bihor: Fildan - Oltean, Muscă, Deaconescu, Lupu - Chiş, Coroian (53 Danci), Sorian - Florean (37 Bîrza), Mărkuş (63 Popa Mădălin), Pop Florin

Antrenori: Gheorghe Ghiţ - Marius Marinău

CS Mureşul Deva: Pîrvu - Petelesc, Cîmpan, Dosan, Coca , Sătmar, Gîrlă (78 Dîrvan), Stan (75 Dan), Bogman (63 Furdean), Melcea, Cinghină

Antrenor: Gheorghe Barbu

Cartonaşe galbene: Danci, Bîrza, Deaconescu / Petelesc, Stan, Bogman

Arbitri: Gabriel Moceanu (Câmpia Turzii) - Ciocănea Ioan (Sibiu) şi Dragoş Bogdan (Făgăraş)


clasament_1.jpg