FC Bihor se pregăteşte pentru noua ediţie de campionat, chiar dacă debutul acesteia e plin de incertitudini, iar numeroase echipe au probleme financiare şi riscă desfiinţarea, fapt pentru care startul sezonului a fost deja amânat.

Vara a adus clubului o nouă structură managerială, Florentin Marinescu, celebrul preşedinte al Federaţiei Române de Arte Marţiale, fiind omul care conduce efectiv destinele FC Bihor, în timp ce preşedintele Ioan Lucian a rămas doar cu funcţia. Lotul a fost schimbat radical, la fel şi conducerea tehnică, formată acum din Gheorghe Ghiţ şi Marius Marinău, care ani la rând au lucrat în tandem la CF Liberty.

Baza pe Salonta

Noul lot al FC Bihor este extrem de tânăr, bazat pe jucători care au câştigat titlul naţional la juniori cu Liberty în vara acestui an, în timp ce din echipa orădeană care a câştigat la juniorii mari în 2009 a rămas în primul unsprezece numai Florin Pop. "E normal ca un singur jucător din acea echipă să fie în echipa mare?", s-a arătat Ioan Lucian nemulţumit de faptul că lotul a fost construit pe scheletul clubului salontan, iar deciziile nu le ia el, deşi e preşedinte, ci managerul general Florentin Marinescu, numit din partea Liberty.

08 remus bente.jpgNoul antrenor principal, Gheorghe Ghiţ, se arată optimist în ciuda lipsei de experienţă şi a lipsei de atacanţi "la gura porţii" apărute după renunţarea la Remus Benţe (foto). Vârful nu a întrunit aşteptările fiindcă nu a reuşit să se lipească la gol. "Nu avem un atacant de careu, dar compensăm prin jocul elaborat. Nu numărul atacanţilor probează forţa ofensivă, ci al jucătorilor care ajung la finalizare, indiferent că sunt mijlocaşi sau fundaşi", a declarat Ghiţ.

Nesiguranţă în divizie, concedieri în club

Întrucât Baia Mare, UTA şi Farul - echipe abonate la eşalonul secund - sunt în impas financiar şi nu e deloc sigur că vor activa în acest sezon, iar Arieşul Turda s-a înscris deja în Liga a III-a deşi cu ei trebuiau să joace în prima etapă, bihorenii nu ştiu când vor lua startul.

Problemele economice nu au ocolit nici clubul orădean, care are datorii adunate de peste 914.000 de lei, astfel încât conducerea a decis să micşoreze de la zece la şase numărul antrenorilor de la Centrul de Copii şi Juniori. Lucian Ulici, Sorin Pop, Horia Rădulescu şi Alexandru Gergely urmează să fie puşi pe liber, iar grupele de copii vor fi antrenate de Ioan Naom (şeful centrului), Dan Dobai (fostul antrenor al echipei mari), Călin Cheregi, Lucian Ciocan, Ovidiu Lazăr (şi el fost principal), plus Gheorghe Silaghi.

"Nu se justificau aşa mulţi antrenori", a punctat Florentin Marinescu, care a făcut selecţia pe baza unui test susţinut în faţa unei comisii. Antrenorii păstraţi vor pregăti cele zece grupe de copii şi juniori de la FC Bihor, parteneriatul cu CF Liberty referindu-se doar la nivelul primei echipe, astfel că la nivelul juniorilor cele două cluburi vor avea în continuare echipe distincte.

Datorii la jucători

Trecutul împovărează FC Bihor cu numeroasele litigii declanşate de foştii jucători care au de încasat restanţe financiare. Orădenii se chinuie să facă rost de bani pentru plata lui Ciprian Dianu şi Daniel Lupaşcu, cărora trebuie să le achite circa 25.000 euro, dintre care 10.000 sunt penalităţi! Asta pentru că în ianuarie Ioan Lucian le-a garantat plata unor penalităţi între 0,5% şi 1,5% cu condiţia să îşi retragă memoriile depuse la Federaţie. "Riscam neprogramarea în campionat, astfel că am făcut aceste promisiuni. Nu exista altă soluţie. Eu am moştenit acele contracte pentru care nu aveam bani", spune Lucian.

Mai e şi cazul fostului internaţional Zeno Bundea. "A arătat cât de mult iubeşte clubul la care s-a format ca jucător", a răbufnit Lucian săptămâna trecută, când Bundea a depus şi el memoriu. "Domnul preşedinte ştie că iubesc FC Bihor. Am plecat de aici pentru că nu am mai fost dorit. Mai aveam un an de contract şi mă puteam lega de asta. Tot eu sunt atunci cel care nu iubeşte clubul?", a replicat Bundea, al cărui exemplu a fost urmat de Elek, Luca şi Iambor, neplătiţi în returul campionatului trecut. Orădenii îl vor pierde, se pare, şi pe Alin Floruţ, considerat cel mai mare talent de la Keseru încoace, după ce impresarul său a anunţat că în scurt timp FRF îl va declara liber de contract.

Bihorul, o familie

08 andrei bondor.jpgPartea bună e că orădenii au un nou director de marketing, în persoana omului de afaceri Andrei Bondor (foto), care se arată pus pe fapte mari. "FC Bihor, mai mult decât fotbal!" - acesta e noul slogan propus de Bondor pentru a aduce oamenii pe stadion. "Am lucrat la multe cluburi, dar e cel mai bun director de marketing pe care l-am văzut vreodată", l-a lăudat Marinescu.

Bondor vrea într-adevăr schimbări spectaculoase. Dacă propunerile vor fi aprobate, clubul va pune în vânzare noi abonamente, cu multe facilităţi, mai ales pentru cumpărătorii locurilor la lojă. "Cine plăteşte, trebuie să primească tot confortul pe care-l putem oferi în acest moment. O gustare, un pahar cu şampanie, suc şi tot ceea ce ţi se oferă la orice lojă pe un stadion decent. Nu mă interesează cine a stat la oficială până acum, mă interesează cine va sta: cine iubeşte Bihorul şi va scoate bani din buzunar pentru asta!", a declarat Bondor.

Facilităţi vor fi însă şi pentru ceilalţi suporteri, care vor lua abonamente la tribuna 1. "Vor avea întâietate să-şi aleagă locurile, preferenţial, iar sezonul viitor, pe baza abonamentului de acum, vor putea să-şi rezerve aceleaşi locuri", a adăugat directorul de marketing. Bondor vrea şi locuri de joacă pentru copii, cu animatori care să se ocupe de ei în timp ce părinţii asistă la joc, plus majorete, concursuri pentru spectatori şi chiar o formaţie care să susţină mici show-uri înaintea partidelor. "Vrem ca lumea să vină ca la spectacol, aşa cum se întâmpla în anii 60-70, şi cum se întâmplă în ţările civilizate. Dorim pe stadion cât mai multe familii, pentru că la CFR Cluj şi la Timişoara s-a demonstrat că se poate. Iar noi suntem tot în vest", spune omul de afaceri.

Aşa şi este, mai rămâne de văzut dacă şi cu mentalitatea, nu doar cu geografia...


LOTUL 2010-2011
21 jucători pentru 200.000 de orădeni

Portari: Călin Fildan, Cătălin Bujor

Fundaşi: Dumitru Muscă, Mihai Deaconescu, Bogdan Toc, Sergiu Oltean, Sorin Tegzeş, Răzvan Lupu, Paolo Ianchuk, Bogdan Ţoca;

Mijlocaşi: Cristian Danci, Andrei Coroian, Iulian Petrache, Cătălin Chiş, Dumitru Copil, Alexandru Sorian, Andrei Sulea;

Atacanţi: Adrian Markus, Florin Pop, Dacian Bîrză şi Alin Andronic.