În conferinţa de final de an, directorul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Bihor, Felix Cozma, a anunţat, luni, că Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bihor a îndeplinit o parte din măsurile dispuse de instituţia pe care o conduce în cazul scandalului de la Centrul de Plasament pentru Copii cu Probleme Psihosociale din strada Traian Lalescu.

Cozma a ţinut să precizeze, însă, că AJPIS Bihor nu este abilitată să constate dacă abuzurile au avut loc sau nu, această atribuţie revenindu-le DGASPC Bihor şi Consiliului Judeţean. "Aş dori să atrag atenţia că noi, comparativ cu CJ Bihor, avem un anumit capitol şi anumite standarde de verificat legat de acreditare şi activitatea DGASPC. Nu avem personal specializat să constatăm dacă acei copii au fost abuzaţi sau nu. Am dispus alte măsuri legate de activitatea centrului", a afirmat Felix Cozma.

Concret, în urma controalelor, AJPIS Bihor a dispus mutarea în alte centre atât a copiilor abuzaţi, cât şi a celor care au fost violenţi, au creat scandaluri sau au consumat droguri. "Pentru toţi copiii care au fost cu probleme am dispus găsirea, în funcţie de problematica pe care o au, a unui alt loc, lucru care s-a şi întâmplat", a declarat şeful AJPIS Bihor.

De asemenea, potrivit lui Cozma, ca urmare a măsurilor dispuse de instituţia pe care o conduce, DGASPC Bihor a încheiat un parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bihor, pentru ca minorii care au probleme cu drogurile să primească ajutor.

În timpul controalelor, AJPIS Bihor a mai constatat că, deşi Centrul din strada Traian Lalescu ar trebui să primească doar copii cu probleme psihosociale, aşa cum îi spune şi denumirea, acolo se aflau şi minori cu probleme psihice, cu diverse boli ori consumatori de droguri. "În nomenclatorul care reglementează denumirile centrelor la nivelul ţării nu există denumirea acestui centru. Am cerut DGASPC să modifice regulamentul de organizare şi funcţionare şi denumirea şi să o aprobe în Consiliul Judeţean, lucru care nu s-a întâmplat încă. Noi am cerut concret ca regulamentul de organizare să reflecte faptul că serviciile oferite de acest centru sunt cele pentru copii cu probleme psihosociale, şi nu de alt fel", a mai precizat Cozma.

O parte din aceste măsuri au fost îndeplinite până la termenul limită de 20 decembrie, cu excepţia celei legate de denumirea Centrului, AJPIS Bihor acordând, potrivit legii, o amânare până pe 6 ianuarie.