De Ziua Românilor de Pretutindeni, Organizaţia Femeilor Liberale (OFL) din Oradea a sărbătorit în stilul propriu, printr-un simpozion la care scriitori, istorici şi psihologi au vorbit despre românii e peste granite şi conştiinţa naţională.

Evenimentul s-a desfăşurat vineri, 29 noiembrie, în cadrul Zilei Porţilor Deschise, la Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai, începând cu intonarea Imnului României, şi a abordat problematica românilor de pretutindeni din mai multe unghiuri.

Deputatul Florica Cherecheş, iniţiatoarea evenimentului, a făcut o scurtă prezentare a fenomenului de emigrare a românilor în ultimii 150 de ani şi a prezentat câteva aspecte personale cu privire la fenomen, vorbind despre "un gol constant în suflet" pe care îl au românii plecaţi peste hotare, după cum arată un comunicat al OFL Bihor.

În timp ce universitarul Sorin Şipoş a prezentat situaţia românilor din afara frontierelor politice şi rolul pe care l-a avut Nicolae Iorga în dezvoltarea conştiinţei naţionale, lectorul Marius Cioară, respectiv Rosana Stan, ambii psihologi, au prezentat consecinţele migraţiei părinţilor asupra dezvoltării psiho-sociale a copiilor. Potrivit comunicatului, studiul efectuat de cei doi au subliniat că la copiii cu părinţii plecaţi în străinătate "apar mai des probleme de autocontrol, stimă de sine şi de dezvoltare a relaţiilor cu ceilalţi".

La rândul său, părintele Ioan Ghitea "a subliniat importanţa pe care o are Biserica în mijlocirea întâlnirii dintre cei de acasă şi cei plecaţi, păstrarea identităţii naţionale, Biserica fiind locul unde românii stabiliţi în străinătate pot să vorbească limba română, îşi alină dorul de ţară şi se adună şi discută despre probleme din viaţa de zi cu zi".

"Fie că trăiesc în România, fie în afara graniţelor ei, românii să nu uite că au o ţară frumoasă şi bogată, că au o cultură cu care se pot mândri şi o bogăţie de tradiţii. Avem înaintaşi destoinici care au contribuit nu doar la dezvoltarea ţării, dar şi a omenirii, prin descoperirile lor, modele demne de urmat în toate domeniile de activitate. Dumnezeu să binecuvânteze România şi pe români, oriunde s-ar afla!", a declarat, conform comunicatului, Florica Cherecheş.

Pe lângă tematica abordată, în cadrul evenimentului, patru elevi de la Şcoala gimnazială Avram Iancu au interpretat melodii populare româneşti.