Deşi au majoritatea frunzelor ruginii, mai mulţi castani aflaţi între parcarea amenajată lângă malul Crişului şi Piaţa Decebal au înflorit! Situaţia e una neobişnuită pentru această perioadă a anului, întrucât ne aflăm aproape de finalul lunii august, astfel că pomii n-ar mai trebui să înflorească.

"Din cauza unor probleme de sănătate, viroze, bacterioze, micoze etc., o parte din castani şi-au pierdut frunzişul, însă prematur, ei trebuind să şi-l piardă peste o lună, două. Acest fapt neconcordând cu perioada de intrare în starea de "hibernare", adică arborii nefiind pregătiţi pentru sezonul rece, temperaturile fiind ridicate în continuare, iar solul conţinând apa care poate fi absorbită cu uşurinţă de plante, procesul absorbţiei la nivel radicular a continuat în ritm ridicat. Acest fapt a declanşat demararea celei de-a doua generaţii din acest an", a explicat pentru BIHOREANUL biologul Cristian Blidar, cadru didactic al Facultăţii de Ştiinţe, catedra Biologie, din cadrul Universităţii din Oradea. Totodată, a mai spus el, florile de-acum ale castanilor ar putea fi sterile.

Practic, problema de sănătate a acestor arbori împreună cu creşterea perioadei cu temperaturi ridicate au dus la a doua înflorire a castanilor. "Aceste flori nu vor apuca să fructifice ori, dacă vor fructifica, fructele nu vor mai apuca să se maturizeze", a mai spus Blidar.

Cert este că fenomenul e unul aparte, aşa că doritorii ar trebui să facă repede-repede o plimbare pe malul Crişului. Până când floarea de august a castanilor nu dispare...