Întâmplări ciudate și fără o explicație clară, pe străzile din Oradea. În ultima lună, comisarii de mediu au fost chemați de trei ori să ridice lilieci căzuți pe trotuare din zona bulevardelor Dacia și Decebal.

Potrivit comisarului-șef al Gărzii de Mediu Bihor, Sever Șerbănescu, la prima intervenție de acest gen a fost găsit un liliac mort și un altul viu, la al doilea apel 10 morți și 11 vii, iar la al treilea un singur exemplar, în viață.

„În această perioadă, liliecii sunt în hibernare. Probabil sunt căderi accidentale, foarte mulți lilieci obișnuiesc să se ascundă în cutiile roletelor de tip vechi, de la apartamente”, a declarat Șerbănescu, luni, pentru BIHOREANUL.

De asemenea, liliecii hibernează în poduri, în zonele mai greu accesibile din acoperișuri, ori în subsoluri. Este clar că cei găsiți pe străzile din Oradea au căzut de la înălțime, dar motivul rămâne un mister. Cel mai probabil, au fost împinși sau aruncați de oameni sau de alte viețuitoare, intenționat sau din greșeală.  

Exemplarele de lilieci vii găsite pe caldarâm au fost ridicate de specialiștii Agenției pentru Protecția Mediului Bihor și duse în scorburi ale arborilor maturi din parcurile Oradiei, ca să-și poată continua hibernarea.

Pentru că liliecii sunt specii protejate de lege, comisarii de mediu le recomandă bihorenilor să anunțe autoritățile cu privire la orice incident care vizează aceste mamifere și să nu le atingă, deoarece ar putea fi exemplare purtătoare ale unor boli.

Totuși, potrivit dr. Aurel Indrie, din cadrul DSVSA Bihor, în județul nostru nu au fost raportate până acum îmbolnăviri declanșate de lilieci.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!