În momentul de faţă, evaziunea fiscală e una dintre cele mai întâlnite infracţiuni cu caracter economic, conturând un adevărat fenomen cu care trebuie să se lupte statul.

Într-o definiţie generală, evaziunea fiscală reprezintă sustragerea prin orice mijloace, în întregime sau în parte, de la plata impozitelor, a taxelor şi a altor sume datorate bugetului de stat, bugetelor locale, bugetului asigurărilor sociale de stat şi fondurilor speciale extrabugetare, atât de către persoanele fizice, cât şi de cele juridice.

Nu orice "sustragere" reprezintă automat evaziune fiscală. De pildă, atunci când contribuabilul se foloseşte de dispoziţiile legale în vigoare pentru a "evita" plata unor taxe nu ne aflăm în prezenţa unei infracţiuni.

Cu privire la evaziunea fiscală ilicită, Legea nr. 241/2005 prezintă expres situaţiile în care contribuabilul va fi tras la răspundere penală. Spre exemplu, suntem în prezenţa evaziunii fiscale atunci când contribuabilul are una din următoarele conduite: nerefacerea, cu intenţie, a documentelor de evidenţă contabilă distruse; refuzul nejustificat de a prezenta organelor competente, după ce a fost somat de 3 ori, documentele legale şi bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale; reţinerea sau nevărsarea, cu intenţie (în cel mult 30 de zile de la scadenţă), a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii; punerea în circulaţie de timbre, banderole sau formulare tipizate (utilizate în domeniul fiscal, având regim special), fără drept sau ştiind că sunt false; omisiunea evidenţierii contabile a operaţiunilor efectuate şi a veniturilor realizate; evidenţierea de operaţiuni fictive sau executarea de evidenţe contabile duble; stabilirea, cu rea credinţă, a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor având drept rezultat obţinerea, fără drept, de la bugetul de stat, a unor sume de bani sau compensări necuvenite, etc.

Legea nu reuşeşte să prevină, dar mai ales să combată fenomenul de amploare al evaziunii fiscale, agenţii economici reuşind să speculeze într-un mod foarte ingenios lacunele legii. Pentru a reuşi să combată evaziunea şi pentru a creşte încasările la buget, legea oferă unele "facilităţi" persoanelor care au comis această faptă pentru a evita răspunderea penală, ce vor fi prezentate săptămâna viitoare.