Temperaturile ridicate din ultima perioadă vor duce la topiri masive de zăpadă. În plus, sunt prognozate şi precipitaţii, aşa că riscul de inundaţii este destul de mare.

Drept urmare, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri aminteşte tuturor primăriilor şi cetăţenilor că realizarea şi întreţinerea şanţurilor şi rigolelor de scurgere, precum şi a cursurilor de apă, sunt măsuri obligatorii şi absolut necesare.

Conform legislaţiei în vigoare, primăriile trebuie să organizeze periodic acţiuni pentru îndepărtarea materialului lemnos şi a deşeurilor din albiile cursurilor de apă, de pe formaţiunile torenţiale şi mai ales din secţiunile de scurgere de la poduri şi podeţe. Toate aceste responsabilităţi sunt foarte bine sintetizate în Manualul Primarului, document care prezintă măsurile preventive, operative şi de reabilitare în situaţii de inundaţii.

"Astfel de acţiuni se impun în mod special pentru afluenţii râului Barcău, pe tronsonul Nuşfalău-Marca, pentru afluenţii râului Crişului Negru, pe tronsonul Criştioru de Jos-Beiuş, pentru afluenţii râului Crişul Repede, pe tronsonul Auşeu-Aleşd şi pentru afluenţii râului Crişului Alb, pe tronsonul Hălmăgel-Gurahonţ.

Neîntreţinerea şanţurilor şi a rigolelor de scurgere poate să ducă la blocaje care să genereze inundaţii. Este foarte importan ca, atât primăriile, cât şi cetăţenii să conştientizeze necesitatea acţiunilor preventive pentru a evita, pe cât posibil, eventuale revărsări de ape", a declarat Dumitru Voloşeniuc, director ABA Crişuri.

La ora actuală nu se înregistrează creşteri semnificative de debite pe niciun curs de apă. Totuşi, specialiştii ABA Crişuri vor monitoriza permanent apele, pentru a asigura scurgerea debitelor. De asemenea, în perioada următoare inspectorii ABA vor merge în teren pentru a verifica dacă primăriile şi-au respectat obligaţiile.