Joi de dimineaţă, o echipă de comisari ai Gărzii de Mediu Bihor, în frunte cu prim-comisarul Călin Mocan, împreună cu ziarişti locali au realizat două controale la ferma de porci SC Nutripork SRL şi la fabrica Zahărul. Potrivit comisarilor, controalele au fost inopinate şi au avut drept scop depistarea sursei mirosului neplăcut ce planează în oraş, miros ce e subiectul a mai multor sesizări primite de Garda de Mediu Bihor.

"Aşa miros porcii, n-avem ce face"...

Ajunşi în faţa intrării la fermă, jurnaliştii au fost "învăluiţi" de un miros puternic neplăcut. Conduşi de Alexandru Tanasz, şeful fermei, la batalul în care se depozitează dejecţiile animalelor, jurnaliştilor li s-a arătat că paiele care trebuie să acopere acest batal există. Iar mirosul lângă dejecţii era mai redus decât cel din faţa fermei. "E mirosul de porci, n-ai ce face", a precizat Tanasz.

Totuşi, comisarii de mediu au găsit o neregulă la fermă: lipsa unei perdele verzi, din copaci, care ar trebui să atenueze din miros. "I-am plantat, dar s-au uscat...", a bâjbâit Tanasz. Însă nu a putut să arate unde sunt resturile copacilor uscaţi.

Pentru lipsa perdelei vegetale, comisarii au dat Nutripork o amendă de 50.000 de lei.

Tehnologie "puturoasă", dar legală

La fabrica Zahărul, comisarii au controlat două obiective: staţia de pre-epurare a apelor din fabrică şi platforma de depozitare a borhotului.

Staţia de pre-epurare se află vizavi de fabrică şi acolo sunt tratate apele cu nămol lichid ce rezultă în fabrică în urma spălării sfeclei de zahăr. Pe marginea bazinelor cu apă, jurnaliştii au simţit mirosul puternic şi înţepător. "E apă cu nămol, pe care o procesăm şi o trimitem în staţia de epurare a oraşului", a precizat Monica Potău, şefa Protecţiei Mediului la SC Zahărul SA. Mirosul ce se simte în jur e cauzat de descompunerea acestor ape. "Din punct de vedere al autorizaţiei de mediu pe care o deţinem, aceasta e tehnologia prevăzută. Noi îndeplinim condiţiile din autorizaţie, dar mirosul rămâne oricum", a completat Potău. Totuşi, reprezentantul Zahărul susţine că mirosul de la fabrică nu are cum să ajungă şi la locuitorii din Ioşia.

Spre deosebire de anul trecut, când platforma de depozitare a borhotului era aproape plină, acum la fabrica de zahăr platforma era goală şi curată. În schimb, dincolo de ea, fabrica depozitează resturile de nămol de la spălarea sfeclei pe care nu le duce la staţia de pre-epurare. "Se depozitează până se usucă, apoi se excavează şi se folosesc ca îngrăşământ în agricultură", a precizat Potău. Potrivit acesteia, şi depozitarea acestor resturi este conformă autorizaţiei de mediu, lucru confirma de şeful Gărzii de Mediu.

Zahărul, fără amendă

În final, Călin Mocan a declarat că tot ce pot face comisarii de mediu este să verifice dacă societăţile îşi respectă prevederile din autorizaţia de mediu. "Cu excepţia faptului că ferma de porci nu are perdea vegetală, prevederile sunt respectate, atât la Nutrientul, cât şi la Zahărul", a declarat Mocan.

Prim-comisarul susţine că dincolo de verificarea acestor aspecte, doar Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Cluj, emitentul autorizaţiei, mai poate face ceva, mai precis să schimbe condiţiile din autorizaţie. Drept pentru care, Zahărul nu a primit nicio amendă, întrucât activităţile fabricii sunt conforme.