Ferma de porci aparţinând grupului Nutrientul, din cartierul Ioşia, este în continuare într-o situaţie incertă. Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor n-a luat încă nicio decizie privind cererea de reautorizare depusă de reprezentanţii fermei. Pe 16 ianuarie, angajaţii APM au făcut o vizită la fermă, iar ulterior au cerut reprezentanţilor fermei noi documente. 

"Am solicitat completări la documentaţia deja depusă, inclusiv ca planul de gestionare a mirosurilor să fie completat cu măsuri concrete. De asemenea, am cerut autorizaţia de la Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, informaţii despre staţia meteo amplasată în fermă, dar şi să se realizeze o comparaţie cu BAT (n.r. Best Available Techniques, cele mai bune tehnici europene recomandate în domeniu)", a declarat directorul executiv al APM Bihor, Adriana Calapod, miercuri, pentru BIHOREANUL.

După ce Acormed, firma care a întocmit studiul de mediu pentru Nutripork, va depune toate documentele cerute, specialiştii APM le vor analiza şi vor decide ce urmează. "Am avut şi mai multe solicitări pentru organizarea unei noi dezbateri publice, luăm în calcul şi această variantă", a mai spus Calapod.

Cert este că, până când reprezentanţii APM Bihor vor decide dacă eliberează sau nu o autorizaţie de mediu pentru ferma din Ioşia, complexul zootehnic rămâne pustiu. Aşa cum se ştie, vechea autorizaţie de mediu a expirat în luna octombrie 2017, iar, conform legii, din acel moment în fermă nu au putut fi aduşi noi purcei.