Scandalul mirosurilor capătă noi dimensiuni. Locuitorii comunei Sîntandrei, dar şi cei din localităţile din jur, sunt chemaţi, marţi, la dezbatere, după ce firma Nutrientul a anunţat că vrea "modernizarea complexului creştere pui nr. 2", în localitatea Palota.

Dezbaterea se va desfăşura de la ora 15, la primăria comunei, iar localnicii sunt îndemnaţi să vină şi să îşi spună punctul de vedere.

Extindere cu cântec

Iniţiativa i-a deranjat pe o parte din locuitorii comunei, care vor blocarea proiectului, arătând că ferma îşi extinde activitatea, la 528.000 de pui, şi vrea să amenajeze o platformă de dejecţii descoperită chiar lângă drumul judeţean, fapt ce ar agrava mirosurile pestilenţiale care năpădesc oricum localitatea, dar şi cartiere ale Oradiei.

"Vrem să ne mobilizăm mai mulţi locuitori şi să blocăm această extindere. Îngrijorător este că se prevede "o platformă de dejecţii descoperită" lângă drumul judeţean şi apoi deversarea dejecţiilor pe câmpurile agricole. Nimic despre o staţie de epurare sau vreo centrală pe biomasă care să folosească dejecţiile, cum există la Săcueni", a transmis BIHOREANULUI Ciprian Fechetea, localnic.

Oamenii sunt cu atât mai supăraţi cu cât, la intrarea în ferma de pui, există un bloc de locuinţe, "deci nu se respectă nicio distanţă minimă faţă de zonele de locuit".

"Studiul de impact de mediu se referă doar la mirosurile generate de noua extindere şi ei spun că se încadrează în limite, fără a ţine cont de ferma existentă şi de dejecţiile/mirosurile care există deja la Palota. Suntem afectaţi cei din Sîntandrei, dar dacă bate vântul spre Oradea mirosul va ajunge şi în oraş", mai arată cititorul.

Acesta aminteşte că anul trecut a mai existat o dezbatere publică pe tema extinderii fermei, însă "nimeni nu a ştiut de ea", fiind anunţată doar printr-un simplu document postat o scurtă vreme pe site-ul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, nu şi printr-un anunţ în presă sau măcar printr-un comunicat. La rându-i, Primăria Sîntandrei s-a mărginit să lipească un afiş despre dezbateri la avizierul de la sediu.

De altfel, în sprijinul spuselor sale, Fechetea a trimis şi Raportul la studiul de evaluare a impactului asupra mediului emis de Garda de Mediu, care poate fi consultat în galeria de documente!

Mega-crescătoria de porci şi pui

După cum BIHOREANUL a mai scris, problema mirosurilor generate de fermele grupului Nutrientul este veche, atât în Oradea, în special în cartierele Ioşia şi Rogerius, cât şi în Sîntandrei şi din satele din jur, dar şi în municipiul Marghita. Aceste zone sunt acoperite periodic de damf, mai ales vara, fapt ce i-a determinat pe localnici să bombardeze periodic autorităţile cu reclamaţii şi să iniţieze petiţii online.

Nutrientul deţine o fermă de porci în Ioşia, cu o capacitate totală de 9.600 de capete, însă cea mai mare fermă din judeţ a fost amenajată la Palota. Cea din urmă este destinată creşterii a 24.000 de capete, în 10 dintre cele 32 de grajduri pe care le deţine în incinta fostului complex situat între Sântandrei şi Tărian. Mai mult, pe teritoriul satului Tărian, dar gard în gard cu noua fermă de porci, Nutrientul mai are ferma avicolă cu o capacitate de 420.000 de capete, iar patronul Iosif Pazurik pregăteşte noi extinderi.

Citiţi pe această temă şi articolul Mega-porcăria: La doi paşi de crescătoria de porci din Ioşia, care împute Oradea, s-a deschis una de trei ori mai mare, la Sântandrei! (FOTO)