În drum spre un control, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au „adulmecat”, vineri, un fum negru și dens care se vedea încă din Oradea.

Așa au aflat că în satul Leș din comuna Nojorid un fermier a dat foc mai multor gunoaie.

Potrivit comisarului șef Sever Șerbănescu, fermierul incendia saci în care a avut diverse îngrășăminte și, când comisarii de mediu au ajuns la el, se pregătea să mai pună pe foc și bidoane din plastic.

Prins în flagrant, proprietarul fermei a fost oprit din fapta sa ilegală. El va încasa de la Garda de Mediu Bihor o amendă între 50.000 și 70.000 de lei, dat fiind că, din acest an, cuantumul acestor sancțiuni s-a majorat semnificativ.

„Începând cu 12 ianuarie 2023, abandonarea, aruncarea, ascunderea deșeurilor, eliminarea, deținerea, păstrarea acestora în afara spațiilor autorizate, incendierea și îngroparea deșeurilor se acționează cu amendă de la 30.000 la 45.000 lei pentru persoane fizice și de la 50.000 la 70.000 lei pentru persoane juridice”, a declarat Șerbănescu.

Fermierul va primi sancțiunea ca persoană juridică, fapta petrecându-se la ferma sa de vaci.

Tot acolo, comisarii de mediu au găsit și un morman uriaș de gunoi de grajd depozitat impropriu, direct pe sol, faptă pe care urmează să o ancheteze.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!