După ce ani de zile au cerut sprijin pentru cultivarea fructelor şi a legumelor fără pesticide, întreprinzătorii care au afaceri cu produse bio vor primi în sfârşit ajutor financiar.

Astfel de ferme se pot număra pe degete, producţia lor este de 1% din piaţa produselor bio, iar preţurile cu 30% mai mari decât cele obişnuite. Şi deoarece românii care vor să mănânce sănătos aleg produse de import mai ieftine decât cele autohtone, fermele bio riscă şi falimentul.

Producătorii preferă să exporte materia primă, care ulterior se întoarce la preţ dublu în ţară.

Totuşi, din 2011 UE vine în sprijinul acestor fermieri bio care vor primi subvenţii de până la 400 euro pe hectar. 360 euro se dau pentru fermele de legume, inclusiv ciuperci, iar 400 euro pentru livezi. Ca să obţină sumele, firmele trebuie să demonstreze că nu folosesc pesticide pentru cultivarea terenului.

Din cele 250.000 de hectare de teren ecologic din Europa, sprijinul va acoperi doar 80.000 de hectare.