Micuţa curte a Muzeului Ţăranului Român din Salonta, adică parcul Regina Maria, s-a dovedit neîncăpătoare pentru puhoiul de lume care a venit, duminică, la Festivalul Sarmalelor. Pe o porţiune de nici 700 de metri pătraţi şi în ciuda ploii, peste 1500 de persoane, ba chiar 1700, după aprecierile organizatorilor, au sosit să guste din cele 16.000 de sarmale pregătite pentru pofticioşi.

Evenimentul a început în jurul prânzului, când în parcul amenajat de fostul consilier judeţean Ioan Sala s-au strâns 10 echipe, reprezentante ale unor localităţi din zonă, care au început să gătească, pe ritmuri de muzică populară din Bihor. Muşteriii nu au întârziat să vină. Pe la ora 14.30, pe străzile din jurul parcului cu greu găseai loc de parcare.

Oamenii nu au fost descurajaţi nici de rafalele de ploaie. Ba dimpotrivă. S-au înghesuit şi mai tare sub umbrele, iar unii chiar au ignorat condiţiile meteo şi au filmat, din faţa scenei, artiştii care au venit să le cânte. Atmosfera a compensat până şi nemulţumirile unor vizitatori care s-au rătăcit pe străzile din Salonta, negăsind parcul Regina Maria din prima.

"De ce îl organizăm aici? Pentru că aici este vatra satului românesc. În 1928, Regina Maria a împroprietărit 64 de familii din depresiunea Beiuşului. Familiile aveau mulţi copii, câte 7-10, erau familii fără şcoală, dar au primit 5 holde de pământ de la Regina Maria. Ea este cea care a înfăptuit, de fapt, toate localităţile, de la Mihai Bravu şi până la Pecica, Livada, Salonta, Avram Iancu, Ghiorac, Boiu şamd. De ce aici? Pentru că aici am constituit polul românesc al oraşului Salonta. E Muzeul Ţăranului Român, şura românească şi bisericuţa din lemn. Sarmaua era mâncarea "de duminica" pentru că avea un pic de carne în ea. Şi cum lumea era săracă şi nu prea avea bani, era o mâncare mai domnească", a explicat Ioan Sala.

Festivalul a ajuns la a noua ediţie. Anul acesta au fost gătite 16.000 de sarmale, iar Sala are ambiţii mari. "În fiecare an încercăm să ne doborîm recordul. Anul trecut am avut 15.000, anul acesta 16.000, dintre care 10.000 de sarmale am gătit noi, organizatorii, şi 6000 de sarmale cele 10 echipe. Intenţionăm ca anul viitor să intrăm în Cartea Recordurilor", a mai spus Sala.

Sarmalele au fost împărţite gratuit. Toate echipele - din Mădăras, Ciumeguiu, Ghiorac, Avram Iancu, Tulca, Tinca, Salonta, Restaurantul Milenium sau Rezerviştii Militari - îmbiau salontanii să vină să guşte din ce au gătit, iar oamenii s-au conformat.

Cine a dorit a cumpărat, cu câte 5 lei, bilete de tombolă, dat fiind că evenimentul a avut şi scop caritabil. Toţi banii strânşi fiind donaţi unor copii grav bolnavi din zonă. Între altele, a fost licitat şi un echipament de fotbalist donat de Helmuth Duckadam, supranumit "Eroul de la Sevilla", cu semnăturile vedetelor de la FCSB.

Festivalul a fost organizat în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, iar printre numeroşii artişti programaţi să cânte pe scena festivalului s-au numărat ansambluri folclorice din Tulca, Mădăras, Avram Iancu, Roşia sau Budureasa, dar şi Ansamblul Profesionist Crişana. Pentru seară a fost programat, între altele, şi un recital al lui Tinu Vereşezan.