Asociaţia Euro Foto Art Oradea iniţiază Festivalul Internaţional de Fotografie "Szathmári Pap Károly - Carol Pop de Szathmári", dedicat celui care a realizat primul reportaj fotografic de război şi este considerat primul fotojurnalist al lumii. Prima ediţie a festivalului are loc între 11 ianuarie şi 10 februarie, în Oradea, dar şi alte oraşe europene, precum Novi Sad (Serbia), Ekaterinburg (Rusia) ori Cernăuţi (Ucraina).

Tematica primei ediţii este "Capitalele Uniunii Europene" şi în festival s-au putut înscrie asociaţii, societăţi fotografice, fotocluburi, grupuri fotografice (cu sau fără personalitate juridică), respectiv artişti fotografi amatori şi profesionişti din întreaga lume, cu expoziţii personale, de grup şi de club, cu saloane naţionale şi internaţionale de artă fotografică, colocvii şi simpozioane, gale de digiporamă, spectacole de imagini şi poezie, precum şi cu alte forme artistice, potrivite evenimentului.

Proiectele au fost selecţionate de un grup de curatori internaţionali, format din personalităţi marcante ale artei fotografice europene: Mircea Agabrian AFIAP (România), Georg S. Holzman E.FIAP, Hon E.FIAP (Germania), Albert Kriegler ES.FIAP (Austria), Marcello Materassi E.FIAP/g, Hon E.FIAP (Italia), Béla Szabó E.FIAP (Ungaria). Ştefan Tóth A.FIAP (România).

Rolul festivalului este de a face cunoscută personalitatea primului artist fotograf din România, Carol Pop de Szathmari. Născut la 11 ianuarie 1812, la Cluj Napoca, Carol Pop de Szathmari a realizat şi picturi, un album de litografie cu vederi din Transilvania, dar şi o hartă topografică a ţării. Opera sa mai cuprinde cromolitografii şi acuarele, înfăţişând tipuri şi porturi populare, cu un caracter exclusiv documentar.

"A fost considerat printre primii 10 fotografi din Europa şi a realizat primul reportaj fotografic de război din lume, în timpul Războiului Crimeii, prin care este recunoscut ca primul foto-jurnalist. A călătorit în China, iar cu acordul ţarului Rusiei, a ajuns şi în Siberia, unde a realizat fotografii artistice", se precizează într-un comunicat de presă remis de Asociaţie.

În 1855, a primit pentru albumele de fotografie realizate şi pentru activitatea sa fotografică, patru medalii acordate de Regina Angliei, Împăratul Austriei, Napoleon al III-lea al Franţei şi Regele Spaniei.

Debutul şi închiderea festivalului vor avea loc la Oradea, la Galeria Euro Foto Art. Astfel, vineri, de la ora 11, orădenii sunt invitaţi la deschiderea festivalului, ocazie cu care vor fi vernisate fotografii realizate de membrii Fotoclubului Cetverg din Ekatrinburg, Rusia. Expoziţia va rămâne deschisă publicului până la data de 24 ianuarie.