Asociaţia "Euro Foto Art" Oradea va organiza, în perioada 11 ianuarie - 10 februarie, sub patronajul Ministerului Culturii, ediţia a IV-a a Festivalului Internaţional de Fotografie "Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly".

"Scopul organizării festivalului este aducerea în atenţia opiniei publice a personalităţii primului fotoreporter de război din lume (care a fotografiat un război de la început până la sfârşit), popularizării fotografiilor sale, precum şi organizarea unor expoziţii de artă fotografică de calitate, demne de măiestria cunoscutului artist fotograf de talie mondială", se arată într-un comunicat al organizatorilor. Este de precizat faptul că fotograful s-a născut la Cluj.

În cadrul evenimentului, va fi acordată medalia de merit pe viaţă celor mai valoroşi artişti fotografi. Medalia "Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly" este numerotată şi evidenţiată în registrul medaliilor.

Festivalul Internaţional va cuprinde peste 30 de manifestări expoziţionale derulate în Serbia, Slovacia, România, Ungaria şi Ucraina. Lansarea oficială va avea loc luni, 11 ianuarie, la ora 18, în Galeria "Euro Foto Art" din Oradea.

Potrivit organizatorilor, în cadrul festivităţii va fi marcată şi ziua artei fotografice în România (ziua de naştere a artistului fotograf Carol Pop de Szathmári. De asemenea, va avea loc vernisarea şi înmânarea premiilor ediţiei a X-a a Salonului Internaţional al Artiştilor Fotografi Români şi Maghiari de Pretutindeni, cu tematica "Românii şi Maghiarii".

Din fotografiile digitalizate ale lui "Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly" vor fi organizate trei expoziţii: în Biblioteca Judeţeană "Petru Dulfu", Galeria Studio din cadrul Palatului "Vulturul Negru" Oradea şi în Galeria Centrului Cultural Cerneşti (judeţul Maramureş).

În cadrul Festivalului Internaţional, organizat în condiţii de autofinanţare, cu sprijinul unor organizaţii partenere, va fi proiectat, în mai multe oraşe, filmul documentar realizat de redacţia maghiară a Televiziunii Române, despre reputatul artist fotograf.